V Nizozemsku vytvořili silnice z recyklovaného plastu, které se dají skládat jako lego

9. červen 2016

Nizozemsko se může stát první zemí na světě, ve které budou asfalt a beton nahrazeny plastovou silnicí. S informací o této technické novince přichází web True Activist.

S projektem plastových silnic přišla malá společnost KWS Infra. Zdůrazňuje přitom, že její návrh nejen zjednoduší výstavbu silnic a bude šetrný k životnímu prostředí, ale zároveň omezí plýtvání s plasty.

V praxi to znamená, že plastový kelímek, ze kterého v autě pijete kávu, se může stát součástí silnice, po které v budoucnosti pojedete.

Ke stavbě nové vozovky je totiž možné využít téměř vše, od obyčejných plastových lahví na limonády po děsivě působící ostrovy nejrůznějších plastů, které dnes zaplňují světové oceány, píše web True Activist.

Plastová silnice by měla vydržet třikrát déle než běžný asfaltový povrch a měla by snést teploty od mínus 40 do plus 80 stupňů Celsia. Ideální prý bude především tam, kde je špatné podloží a běžná vozovka se rychle rozláme.

Čtěte také

Jednotlivé části silnice se vyrobí v továrnách, poté přepraví na místo určení a následně sesadí dohromady podobně jako dětská skládačka lego. Tento způsob výstavby má velkou výhodu i v případě oprav vozovky. Každý jednotlivý díl bude možné jednoduše vyndat a nahradit novým.

V Nizozemsku berou celý projekt velmi vážně. Rotterdam plánuje tento způsob konstrukce silnic vyzkoušet v nejbližších třech letech. Je třeba ověřit, jakou bude mít nová silnice přilnavost a jak obstojí při nepříznivých změnách počasí.

Pokud bude pokus úspěšný a použité materiály se osvědčí, může se konstrukce velmi rychle rozšířit. Její výhoda spočívá i v tom, že by umožnila snížení emisí uhlíku, protože asfalt se vyrábí z ropy, upozorňuje web True Activist.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Spustit audio