Fotbalisté se dozví soupeře pro kvalifikaci MS 2018. Vrba může napodobit Brücknera

Zatím jen jednou od rozdělení Československa se čeští fotbalisté probojovali na světový šampionát. Od příštího roku se o to budou pokoušet znovu a při dnešním losu se dozvědí, kteří soupeři jim v tom budou překážet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová reprezentace, Tomáš Rosický

Fotbalová reprezentace, Tomáš Rosický | Foto: Filip Jandourek

„Vidět zblízka takovou trofej se nestává tak často, samozřejmě je to zajímavé,“ vzpomíná trenér Pavel Vrba na nedávný krátký pobyt trofeje pro fotbalové mistry světa v České republice.

I bez této atrakce by ale věděl, jak moc by se rád se svými svěřenci na světový šampionát do Ruska probojoval. Prvním cílem je ale evropské mistrovství ve Francii, kam národní tým nemá až tak daleko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od rozdělení federace se fotbalová reprezentace dostala na MS pouze jednou, dnes se dozví soupeře pro kvalifikaci MS 2018

Historicky vzato je postup na „mundial“ mnohem cennější a také o poznání složitější. Zatímco na Euro se Česko od rozdělení Československa dostalo pokaždé, mistrovství světa mu až na jednu jedinou výjimku pravidelně unikalo.

Pro Pavla Vrbu může být velkou výzvou napodobit Karla Brücknera, zatím jediného kouče, který dokázal postoupit na evropský a následně i světový šampionát.

„Měl jsem štěstí, že jsem mohl pracovat s hráči, které jsem si připravil. 4 nebo 5 let jsem trénoval jednadvacítku a dva roky jsem byl zároveň u áčka. Takovou spojitost neměl nikdo na světě. Mohl jsem si ty hráče nachystat a dva roky sledovat ty z áčka,“ vzpomíná bývalý trenér.

Karel Brückner je zatím také jediným trenérem, který pokračoval u české reprezentace i po skončení světové kvalifikace. Dušan Uhrin, Josef Chovanec, Petr Rada, Ivan Hašek, Michal Bílek a také provizorní, i když v tomto případě stoprocentně úspěšný, Josef Pešice, byli po konci nebo ještě v průběhu vystřídáni.

Do které skupiny se v budoucnu přidá Pavel Vrba, může ovlivnit i dnešní los, který začne v dějišti světového šampionátu v ruském Petrohradu v 17 hodin. Český národní tým je ve druhém koši, takže má jistotu, že se vyhne například Francii, Itálii či Slovensku.

Na šampionát projde 9 vítězů skupin. Nejlepších osm celků z druhých míst čeká baráž. Los proběhne v Petrohradě od pěti hodin českého času.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme