Zeman pochválil Babiše za rozpočet, ministr má odolat tlakům na zvýšení schodku

Prezident Miloš Zeman pochválil ministra financí Andreje Babiše za snižování schodku státního rozpočtu. Babiš nemá podle hlavy státu ustoupit tlakům na jeho zvýšení. Ministr financí to řekl po schůzce se Zemanem v Lánech. Vyšší než sedmdesátimiliardový deficit chtěla podle něj ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman (vpravo) a Andrej Babiš

Miloš Zeman (vpravo) a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Pan prezident mě osobně vyzval, abych neustupoval tlakům na zhoršení deficitu, protože ten je adekvátní,“ řekl ministr Babiš.

Prezident podle něj ocenil poměr mezi růstem výdajů na investice a výdajů domácností. Ty stoupnou o čtyři procenta na rozdíl od výdajů vlády, kde porostou o necelá tři procenta. Kabinet by měl podle prezidenta podporovat hlavně investice do dopravy.

Podle předběžných parametrů bude deficit rozpočtu 70 miliard korun. Řada ministrů s návrhy výdajů nesouhlasí a s Babišem o jejich zvýšení jedná. Oproti původnímu návrhu už šéf státní kasy navýšil čtyřem ministerstvům rozpočet o zhruba deset miliard korun.

„Já jsem je (miliardy) našel hlavně ve vyšším očekávání výběru daní a lepší struktuře financování mandatorních výdajů. V červnu rozdíl mezi ministerstvem financí a ostatními resorty byl skoro 60 miliard. Po včerejšku jsme na 38 miliardách korun,“ uvedl Babiš.

Ministr financí Andrej Babiš jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem | Foto: ČTK

Pravicová opozice návrh rozpočtu kritizuje. Podle ODS by vláda měla vysoký hospodářský růst využít ke snižování deficitu státního rozpočtu a rušení zbytečných daní.

Definitivně musí být rozpočet na příští rok hotový do konce září, kdy ho vláda předá do sněmovny.

Miloš Zeman a jeho poradci měli i výhrady. Nelíbí se jim, že stát podporuje soukromé školy humanitního zaměření, když průmysl potřebuje spíš absolventy technických oborů.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme