Červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané léta chátral

25. červenec 2015

Rozsvícená lampička, pracovní stůl a poházené papuče, jako by jejich majitel před chvílí vstal z postele. To není scéna vystřižená z Járy Cimrmana, přesně takto by časem mohla vypadat světnice Petra Bezruče v jeho Červeném domku v Kostelci na Hané. Ten se totiž po letech možná dočká opravy.

Do konce srpna Olomoucký kraj zpracuje studii, ve které spočítá náklady na jeho opravu. Kostelec na Hané by rekonstrukci pamětního místa uvítal.

„Petr Bezruč je moravskoslezský bard, ale přece jenom kus života v Kostelci prožil, takže by tady měla být důstojná připomínka tohoto období jeho života,“ říká starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek z ČSSD.

Dům v současnosti nikdo nevyužívá. Patří pod správu Muzea a galerie v Prostějově, příspěvkové organizace kraje. A právě Olomoucký kraj se po letech rozhodl vypracovat studii, která by náklady na opravu ukázala.

Pomník Petra Bezruče v Kostelci na Hané

„V současné době se zpracovává studie, která bude obsahovat, jak vyčíslení investic do rekonstrukce objektu, tak vhodný způsob využití, popřípadě varianty využití červeného domku,“ říká mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Studie by podle ní měla být hotová do konce srpna. Krajský úřad navíc požádá o vyjmutí Červeného domku ze seznamu kulturních památek.

„Domek v Kostelci nemá žádnou architektonickou hodnotu, a není důvod, aby byl zapsán jako kulturní památka,“ dodává Navrátilová. Podle ní by tento krok měl pomoci při jeho případné rekonstrukci.

Co v domku bude, zatím není jasné, podle Ladislava Hynka by tam mohlo být Bezručovo muzeum. „Přemýšleli jsme, že by asi nahoře, kde Bezruč přebýval, bychom udělali světnici, která by připomínala život a tvorbu Petra Bezruče v Kostelci. A ve spodních místnostech bychom dali prostor pro výstavky a expozice, které by nebyly stálého charakteru,“ dodává starosta s tím, že Kostelec by opravu budovy uvítal.

autor: tas
Spustit audio