Messner otevřel v Jižním Tyrolsku horské muzeum. Je to už jeho šesté

Přímo na vrcholu italského Kronplatz v Jižním Tyrolsku se o tomto víkendu otevřelo další – v pořadí už šesté – horské muzeum Reinholda Messnera. Jmenuje se Corones a prvním průvodcem byl zájemcům sám legendární horolezec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horolezec Reinhold Messner u nově otevřeného horského muzea na vrcholu Kronplatzu v Jižním Tyrolsku

Horolezec Reinhold Messner u nově otevřeného horského muzea na vrcholu Kronplatzu v Jižním Tyrolsku | Foto: Vladimír Kroc | Zdroj: Český rozhlas

Hypermoderní sklobetonová stavba stojí na velmi frekventovaném místě v nadmořské výšce 2200 metrů.

Koncept pochází z dílny architektky Zahy Hadid. „Zvenčí se ve sklech zrcadlí nádherná okolní příroda Dolomit a působí to velmi sympaticky,“ popsal moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc, který muzeum mezi prvními navštívil.

Návrh je podle něj citlivý i k okolní přírodě. „Stavba je zasazena do reliéfu a, jak Messner zdůraznil, tak i ta barva odpovídá horám na obzoru, takže neruší. Myslím, že se to skutečně povedlo,“ poznamenal Kroc.

Reinhold Messner poté, kdy otevřel páté muzeum Ripa v Brunecku, tvrdil, že je to poslední součást komplexu jeho horských muzeí. Nakonec změnil názor.

Prý proto, že má ještě spoustu artefaktů ze svých četných cest a bylo mu líto je nevyužít a také kvůli zaměření muzea. To chce připomínat historii tradičního horolezectví, které podle Messnera mizí.

„Uvnitř je spousta artefaktů a obrazů, které dokumentují historii tradičního horolezectví,“ přiblížil Kroc.

Letos jedenasedmdesátiletý Messner je ikonou vysokohorského lezení. Byl prvním horolezcem, kterému se v letech 1970 až 1986 povedlo vystoupit na všech 14 osmitisícových vrcholů. Jako první také stanul na Mount Everestu bez použití kyslíkového přístroje.

Vladimír Kroc natočil s Reinholdem Messnerem rozhovor. Ten by měl v zaznít v některém z večerních vysílání Radiožurnálu příští týden.

Vladimír Kroc, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme