Má nejtěžší Tour, říká Froome. Do Paříže dojede podruhé ve žlutém

Jasné vítězství Brita Chrise Frooma se sice smrsklo na minutu a 12 sekund na Kolumbijce Quintanu, ale postavení vedoucího jezdce Tour de France udržel. Dnes ho čeká, stejně jako dalších 159 přeživších cyklistů, už jen poslední etapa s cílem v Paříži. A pak už potřebný odpočinek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome na vrcholu Alpe d'Huez

Chris Froome na vrcholu Alpe d'Huez | Zdroj: Reuters

Chris Froome vyhraje Tour podruhé v kariéře. Zažil ji i jako pomocník Bradleyho Wigginse, při jeho triumfu v roce 2012, ale tahle prý tou byla nejtěžší, co kdy jel.

„Spousta kluků se v posledních dnech trápila. Říkali mi: ‚Tohle je nejtěžší Tour, co jsem kdy jel.‘ A je to takový všeobecný pocit. I hodně zkušených jezdců to tvrdí. Kdybyste to slyšeli od nich, porozumíte těm velkým časovým rozdílům,“ říká držitel žlutého trikotu Chris Froome.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tým Sky doveze svého lídra do Paříže ve žlutém, s Chrisem Froomem i Leopoldem Königem mluvil reportér ČRo Tomáš Kohou

Náskok na druhého Naira Quintanu se sice při posledním alpském výjezdu smrskl na 72 sekund, ale na desátého Francouze Rollanda najel 17 a půl minuty. A sedmnáctý Roman Kreuziger, nejlepší z Čechů, už ztrácí přes hodinu.

A se všeobecnou únavou má britský lídr pravdu. Když mu na Alpe d'Huze oblékali žlutý dres, jeho týmový spolujezdec ze Sky Leopold König stál poblíž, ale ceremoniálu si nevšímal „Vůbec jsem ho nevnímal,“ přiznal český zástupce v týmu Sky.

Sám se na vrchol Alpe d'Huez dostal až 20 minut za vítězem a 18 minut za Froomem. „Neviděl jsem ho, ale když nám zahlásili, že vede s minutou, spadl mi kámen ze srdce. Je krásné být součástí týmu a podílet se na vítězství, za ty tři týdny je to něco neuvěřitelného,“ těší vyčerpaného Königa.

Slova sedmdesátého jezdce pořadí dokládají, že 102. Tour de France byla asi jednou z na pohled nejkrásnějších, ale zároveň extrémně náročných.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme