Speciální brýle návštěvníkům festivalu ukázaly, jak se chovají po dvou pivech

26. červenec 2015

Stovky motorkářů a lidí po dopravních nehodách se v sobotu sešly v areálu rehabilitačního ústavu v Kladrubech na Benešovsku na dalším z ročníku festivalu Keep Respect. Už poosmé se tak setkali ti, kteří upozorňují, že na silnicích by se všichni měli chovat vůči ostatním ohleduplně. A hlavně, že alkohol u řidičů je prostě zabiják.

Projít mezi kužely za bílého dne není pro většinu zdravých lidí problém. Když si ale nasadí takzvané opilecké brýle, situace se rázem změní. Speciální pomůcka totiž dokáže navodit stav po dvou pivech či několika decích vína.

„Jde o to, aby si lidé vyzkoušeli, jak alkohol mění rovnováhu, motoriku i vidění, a že není opravdu dobré po vypití alkoholu sednout za volant nebo motorku s tím, že to odřídím,″ říká Iva Cacáková ze společnosti Votum. Ta pomáhá lidem po dopravních nehodách s odškodňováním.

Opilecké brýle byla jen jedna z „atrakcí″, kterou si lidé na festivalu Keep Respect v Kladrubech na Benešovsku vyzkoušeli. Původní smysl akce, na kterou přijížděli motorkáři podpořit své kamarády, kteří skončili po dopravních nehodách v rehabilitačním ústavu, přerostl v setkání těch, kteří se na silnici pohybují bezpečně.

I proto je tradicí, že se v Kladrubech ani při koncertech kapel nepopíjí alkohol, ale nealko pivo, ledové čaje, limonády.

Mladý Richard Kyclt patří mezi oběti dopravních nehod, které srazil opilý řidič. „Byl půl roku v komatu a prakticky nám nedávali žádnou naději. A pokud se probere, tak že to bude ležák,″ vzpomíná Richardova matka Táňa Kycltová. Obavy lékařů se nepotvrdily. Mladý muž jezdí na vozíku a znovu trochu mluví.

Spustit audio