Úspěšní pětibojaři si neodpočinou. Dianová s Kufem trénují i čtyřikrát denně

Když na začátku července získali moderní pětibojaři Natálie Dianová s Janem Kufou zlaté medaile ve smíšené štafetě na mistrovství světa, mohlo se zdát, že už mají pro tuto sezonu splněno. Jenže za měsíc je totiž čeká další vrchol, evropský šampionát a na ten už se teď velmi tvrdě připravují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojařka Natálie Dianová

Moderní pětibojařka Natálie Dianová | Foto: Vít Chalupa

„Obnáší to 3 až 4 fáze tréninku denně, večer už jsme pak úplně mrtví. Hodně se tlačí na fyzické disciplíny, plavání a běh, do toho se ladí šerm a jízda na koni. Je to náročné a ještě nám chybí tak 3 týdny. Týden před ME bude spíš ladící, na ten už se docela těšíme,“ usmívá se pětibojařka Natálie Dianová.

Její parťák ze zlaté štafety Jan Kuf už tolik úsměvem nehýří. Unavený totiž není pouze z obrovských tréninkových dávek. „Největší problémy mi dělá počasí, je strašné horko, přitom tréninky jsou vážně těžké.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Až čtyřfázový trénink Natálie Dianové a Jana Kufa navštívil reportér ČRo Petr Kadeřábek

„Ale už je to jen dva tři týdny a bude to dobré, navíc odjíždíme do Paříže na soustředění. Doufám, že tam bude lepší počasí a zvládneme to tam dotrénovat,“ věří v lepší zítřky Jan Kuf.

V Paříži budou dál pilovat disciplíny pro individuální závod, ale protože chtějí i na evropském šampionátu uspět ve smíšené štafetě, přijde řada i na speciální trénink právě na ni. „Musíme natrénovat, abychom si správně předali, ale to čas nezabírá, vždycky se to zvládne,“ říká Dianová.

Štafeta ale není jen o natrénování jednotlivých disciplín a předávek mezi sportovci. O poznání odolnější musí být moderní pětibojař po psychické stránce. Každou chybou totiž může pokazit závod nejen sobě, ale celému týmu. Například kombinované disciplíně, když při střelbě nemůže dlouho zasáhnout všechny terče.

„Naštěstí jsem se k tomu nedostal, ale je možné, že by mě napadlo, že mě Natálka zabije. Už se mi stalo, že jsem pokazil štafetu někdy v roce 2009. V mužské štafetě mi to David Svoboda dával na prvním místě. Já to tam dvakrát odstál a dobíhal jsem na osmém místě. Nebylo to úplně příjemné,“ vzpomíná Jan Kuf.

Zároveň věří, že se mu něco podobného nestane ani na evropském šampionátu ve Velké Británii.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme