Nastražená bomba zabila na východě Turecka dva vojáky, Ankara obviňuje kurdské povstalce

Exploze auta naloženého výbušninami zabila v převážně kurdské provincii Diyarbakir na východě Turecka dva vojáky. Další čtyři muže z projíždějící kolony výbuch zranil. Armáda obvinila z útoku Kurdskou stranu pracujících (PKK), která po včerejších náletech tureckého letectva odmítla další pokračování dvouletého příměří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb aktivistky přerostl v Istanbulu v demonstraci a střety s policií

Pohřeb aktivistky přerostl v Istanbulu v demonstraci a střety s policií | Zdroj: Reuters

Turecké stroje bombardovaly základny PKK v severním Iráku i dnes. Pokračuje tak operace, která výrazně ohrožuje budoucnost mírových jednání a která vyvolala po celé zemi mnohatisícové protesty.

V Istanbulu dnes ve velkou demonstraci a střety s policií přerostl pohřeb místní aktivistky, která zemřela při pátečním policejním zátahu proti podezřelým radikálům. V celách skončilo podle některých informací až 600 lidí.

Většinu z nich netvořili příslušníci Islámského státu, ale kurdští aktivisté a lidé hlásící se ke krajní levici. Právě k nim údajně patřila i zabitá žena.

"Turecko se snaží přesvědčit svět, že bojuje s Islámským státem, ale ve skutečnosti se zaměřuje hlavně na Kurdy," opakoval názor mnoha Kurdů rozhořčený muž na demonstraci, která se proti náletům na základny Kurdské strany pracujících sešla také v Paříži.

PKK se spolu s dalšími Kurdskými skupinami podílí na úspěšném boji proti Islámskému státu. Na rozdíl od jiných organizací, které dostávají mezinárodní podporu, je ale Kurdská strana pracujících na seznamech teroristických organizací.

Tažení proti Kurdské straně pracujících dávají komentátoři do souvislosti také s politickou nestabilitou v samotném Turecku. To po červnových volbách stále nemá nový kabinet, protože dosud vládnoucí strana AKP přišla o parlamentní většinu kvůli velkému úspěchu pro-kurdské Lidové demokratické strany. Zemi tak zřejmě čekají předčasné volby.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme