Míň Rusů tráví dovolenou za hranicemi. Doma je láká Černé moře, ale i severní břehy

Rusové o letošní dovolené nejčastěji zůstávají doma ve své zemi. Podle údajů agentury Rosturismus klesl počet Rusů, kteří trávili dovolenou v zahraničí o více než jednu třetinu. Mezi vysněné destinace asi většiny ruských turistů patří břehy Černého moře, přitažlivé jsou však i severní břehy Ruska. Pobřeží Finského zálivu severně od Petrohradu je plné písečných pláží a borovicových lesů. Tak je tomu i v Repinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Repino na pobřeží Finského zálivu v Rusku. Pohled na pláž

Repino na pobřeží Finského zálivu v Rusku. Pohled na pláž | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„V létě se počet obyvatel Repina z 1100 lidí zvedá až na desetinásobky. Někteří tady mají své chaty, jiní si je pronajímají nebo se mohou ubytovat v některém z mnoha hotelů prakticky všech kategorií, máme tady i klubové hotely a spa-zóny s bazény,“ popisuje rozvoj svého městečka starosta Dmitrij Pěstov.

Repino vypadá téměř skandinávsky úhledně a upraveně – lesy a parky jsou protínané stezkami pro pěší i cyklisty, pláže jsou poměrně čisté a turisté tady najdou velký výběr různých aktivit.

„Lidé sem přijíždějí prostě odpočívat, užít si přírody a čistého vzduchu. Někdo se opaluje, jiný se věnuje windsurfingu a další loví ryby. Jezdí k nám hodně Finů a zvláště starší generace Finů se vydává po stopách svých předků, hledají domy, ve kterých kdysi žili jejich pradědové. Není v nich žádná zloba, chtějí prostě vidět místa, kde kdysi žili,“ dodává Pěstov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O turismu v ruském Repinu natáčel zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Turistika tady kvetla už v dobách, kdy toto území patřilo Finsku. Dnešní přímořské letovisko Repino se tehdy jmenovalo Kuokkala a jeho nejznámějším stálým obyvatelem byl slavný ruský malíř Ilja Repin.

Do jeho ateliéru přijížděli hosté neméně slavných jmen, jako byl například fyziolog I. P. Pavlov nebo pěvec Šaljapin, kteří pak zprávy o krásách tohoto koutu světa šířili dál.

Po sovětském záboru Kuokkaly tu vyrostly hotely a odborářské nebo podnikové ozdravovny. Z některých jsou dnes luxusní hotely, a ty nabízejí servis, na který jsou bohatí Rusové v zahraničí zvyklí.

„Náš hotel byl původně Finským národním domem. Pak tady byla ozdravovna a jezdil sem odpočívat například i spisovatel Maxim Gorkij. Po rozpadu Sovětského svazu zůstala budova 25 let opuštěná a museli jsme provést kompletní rekonstrukci,“ říká manažerka Rezidence hotel & Spa Margarita Kondrašuková.

Hosté hlavně z Petrohradu

Přestože za noc v některém z 60 pokojů a apartmá tady klient zaplatí se základními lázeňskými kůrami a vstupem do bazénu přes 100 eur, na nedostatek hostů si hotel nestěžuje.

„Nejvíc hostů máme o víkendu – to k nám přijíždějí relaxovat hlavně lidé z Petrohradu. Přes týden tu máme organizované skupiny, firemní akce, semináře, konference a školení. A pořádáme také hodně svateb,“ dodává Kondrašuková.

Repino na pobřeží Finského zálivu v Rusku. Snímek od jednoho z místních hotelů | Foto: Martin Dorazín

Do tohoto hotelu v sovětských dobách pravidelně jezdil i pan Valerij Vasiljevič, teď z finančních důvodů zvolil sousední sanatorium Baltijec, které je o polovinu levnější.

„Tady se opravdu hodně změnilo. Toto místo považuji za rodné, je to pohádkový kout. Dřív tento hotel nevypadal tak krásně, byl trochu omšelý a neměli tu bazén. Hostů ale bývalo mnohem víc. Poukaz na pobyt v letní sezóně se nedal sehnat,“ říká pan Valerij, který je rodilý Petrohraďan.

Ani severského klimatu se podle něj není třeba bát. „Když svítí takové slunce jako dnes, je to, jako byste byli na jihu,“ uzavírá.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme