Terakaft: Ténéré

3. srpen 2015

Hudební novotvar známý jako pouštní blues, vznikl propojením elektrických kytar s úsečnými zpěvy kočovných obyvatel Sahary, kteří se po staletí pohybovali napříč největší africkou pouští jako vůdci karavan. Mezi poslední velmi zdařilé nahrávky tohoto stylu patří nové album skupiny Terakaft.

Sestavu tvoří příslušníci etnika Tuaregů. Ti patří do stejné národnostní skupiny jako Berbeři, původní obyvatelé severní Afriky, kteří tento region obývali ještě před arabskou invazí v 7 století. Hudba Tuaregů v posledních letech proniká na světové hudební festivaly, zásluhu na tom mají respektovaní rockoví hudebníci včetně zpěváka Roberta Planta z bývalých Led Zeppelin.

Plant je velkým fanouškem africké hudby a jeho kytarista Justin Adams se jako producent podílel na řadě nahrávek - včetně posledního alba skupiny Terakaft nazvané Ténéré (O samotě).

03437451.jpeg

Jméno skupiny Terakaft znamená v překladu Karavana a symbolizuje tradiční povolání, jemuž se předkové hudebníků věnovali jako chovatelé velbloudů či vůdci karavan. Pád kolonializmu a vznik nezávislých státních útvarů sice přinesl Afričanům samostatnost, ale Tuaregy, kočovné obyvatele Sahary, postavil před novou realitu: poušť rozdělily státní hranice, dřívější vůdci karavan se v novém uspořádání stali občany druhé kategorie, dochází k ozbrojeným povstáním. Mezi rebely byla naštěstí řada hudebníků, kteří udělali velmi záslužné rozhodnutí: zbraně vyměnili za elektrické kytary. Ozbrojený konflikt se díky tomu zčásti proměnil v hudební revoluci, což je též vysvětlením, proč jsou nahrávky Terakaft i dalších skupin pro západní publikum tak přitažlivé.

Většina skupin hrajících takzvané pouštní blues, pochází z jižní části Sahary, která je součástí republiky Mali. Když se této oblasti zmocnili islámští radikálové, kteří zakázali hudbu a ničili památky, pro místní hudebníky to byl tvrdý úder. Jejich hudební svátek, Festival v poušti, mezi jehož účinkujícími se vedle Afričanů objevil i Robert Plant a Bono, po úspěšné 12leté existenci zanikl. A právě na této výjimečné akci poprvé vystoupila před 8 lety skupina Terakaft.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Itilla Ihene Dagh Aitma, Oulhin Asnin, Amidinin Senta Aneflas, Wahouche Natareh.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.