Milice Šabáb zaútočily v somálském Mogadišu na hotel. Zemřelo nejméně 13 lidí

Nejméně 13 lidí dnes přišlo o život při sebevražedném útoku na hotel v somálském hlavním městě Mogadišu. K atentátu se přihlásily islamistické milice Šabáb. Jejich mluvčí agentuře Reuters řekl, že šlo o odplatu za údery sil somálské vlády a mise Africké unie (AMISOM) proti Šabábu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Jazeera v somálském Mogadišu po útoku radikálů z milic Šabáb

Hotel Jazeera v somálském Mogadišu po útoku radikálů z milic Šabáb | Zdroj: Reuters

Nejdříve sebevražedný útočník najel s autem naloženým výbušninami do vchodu hotelu Jazeera.

Silný výbuch pak otřásl hotelem, v němž se často ubytovávají členové somálské vlády a sídlí v něm několik diplomatických zastoupení.

První zprávy hovořily nejméně o šesti mrtvých po explozi v hotelu, nejnověji nejmenovaný záchranář ze zasahující sanitky agentuře Reuters sdělil, že obětí je 13.

„Je to odpověď na pozemní a vzdušné útoky na Šabáb ze strany AMISOM a somálské vlády,“ sdělil mluvčí vojenských operací Šabábu abú Musáb.

Islamistické milice Šabáb v Somálsku usilují o zavedení islámského práva šaría. V roce 2011 se vojákům AMISOM podařilo Šabáb vytlačit z metropole Mogadiša a později z většiny oblastí jižního a středního Somálska, které předtím tyto milice ovládaly. Islamisté však nadále podnikají útoky, a to především v hlavním městě.

Jako údajnou odplatu za účast na mezinárodní misi provedli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme