Obama zakončil návštěvu Keni proslovem o hospodářství i právech žen

Americký prezident Barack Obama zakončil návštěvu Keni, ve které se narodil i zemřel jeho otec. V Nairobi dnes Obama promluvil k početnému publiku ve sportovní hale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu v Nairobi v Keni

Americký prezident Barack Obama při projevu v Nairobi v Keni | Zdroj: Reuters

Lidé, kteří projevu v Nairobi naslouchali, prezidentovi aplaudovali za jeho uznání pokroku, který africká země dosáhla v politice i hospodářství.

Keňa je podle Obamy na historické křižovatce, za kterou jsou velké přísliby, ale i rizika. Na rozdíl od koloniální minulosti teď mají Keňané svůj osud pod kontrolou, zdůraznil první americký prezident s africkým původem.

Obama Keňanům doporučil, aby se víc zaměřili na vzdělávání dívek. Kritizoval také v zemi přetrvávající represi žen, obřízku i nucené svatby. Takové praktiky prý nepatří do 21. století.

Keňa se podle Obamy musí vyhnout i mezietnickým svárům, které ji zasáhly po předminulých volbách.

„Politika, která stojí na jediném kmeni nebo etnické skupině, je odsouzena k rozvrácení země. Je to selhání představivosti,“ zdůraznil Obama.

S keňským protějškem Uhuru Kenyattaou předtím mluvil hlavně o spolupráci v boji s terorismem. Neshodli se naopak v pohledu na práva homosexuálů.

Druhou a poslední zastávkou Obamovy africké cesty je Etiopie, kam už se nejvyšší představitel USA přesunul. Obama tam přijel jako první úřadující prezident Spojených států v historii.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme