Tripartita projedná návrh rozpočtu. Podle odborů by měl víc zohlednit růst ekonomiky

Vláda seznámí své sociální partnery v tripartitě s připravovaným návrhem státního rozpočtu na příští rok. V současné době se k němu vyjadřují ministerstva, definitivní verze má být hotova v září. Tripartita bude jednat také o čerpání evropských peněz, rozvoji digitálního trhu nebo surovinové politice státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula, Tripartita

Josef Středula, Tripartita | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s deficitem 70 miliard korun. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara by plánovaný deficit mohl být vzhledem k současnému růstu ekonomiky nižší.

Na dnešní tripartitě se bude vlády ptát, jak se ministerstvům daří snižovat externí nákupy služeb. Tam by podle něj rozpočet mohl výrazně ušetřit.

„Je to kapitola, ve které se každý rok objevuje několik desítek miliard korun na nejrůznější právní, poradenské, marketingové služby. My si myslíme, že u téměř všech ministerstev existuje poměrně velký prostor pro snížení jejich nákladů,“ shrnuje Špicar.

Horníci se bojí o práci. Před Úřadem vlády naléhali na prolomení těžebních limitů

Číst článek

Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů Josefa Středuly by měl návrh státního rozpočtu na příští rok více zohlednit současný růst ekonomiky.

„My si myslíme, že je tam podhodnocená příjmová strana, což znamená, že by mohl být větší prostor i ve vztahu k platům či dalším výdajům státního rozpočtu. Navíc rozpočet je ve svém důsledku restriktivní a to samozřejmě může mít protirůstovou tendenci. Toto bude, předpokládám, hlavní téma diskuse,“ poznamenává Středula.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů mají projednat i návrhy na případné prolomení těžebních limitů. Požadavek odborových svazů na úplné prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách podpořila před začátkem jednání tripartity více než stovka horníků.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme