Ministr Chovanec se v Mikulově setká s kolegyní z Rakouska. Řešit budou uprchlíky

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se dnes setká v Mikulově s rakouskou kolegyní Johannou Miklovou-Leitnerovou. Tématem schůzky bude bezpečnostní a migrační politika a také pomoc, kterou si v tomto ohledu mohou Česko a Rakousko vzájemně poskytnout.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Česko slíbilo přijmout 1500 uprchlíků v příštích dvou letech. Ministerstvo vnitra má v současnosti k dispozici čtyři azylová zařízení, ve kterých je aktuálně asi 700 míst.

Tyto ubytovny jsou v pražské Ruzyni, v Kostelci nad Orlicí, v Havířově a v Zastávce u Brna. Do posledně jmenovaného zařízení pro uprchlíky se Milan Chovanec také pojede podívat. Středisko totiž dočasně funguje i k umístění zadržených nelegálních migrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český ministr vnitra a jeho rakouská kolegyně budou v Mikulově mluvit o bezpečnostní a migrační politice i vzájemné pomoci obou zemí

Tamní obyvatelé jsou prý na přítomnost cizinců zvyklí. „Já jsem na to zvyklý a věřím tedy, že to tady uhlídají. Ale ten hluk je trochu výraznější,“ řekl Českému rozhlasu obyvatel Zastávky u Brna Roman Ištok.

Na pořádek uvnitř areálu nepřetržitě dohlíží policie, cizinci z něj ven nesmí. Cizinecká policie v Česku zajistila jen od pátku 91 nelegálních migrantů.

To je zatím nejvíc za víkend. Od poloviny června se už celkový počet zadržených běženců vyšplhal na 707. Nejvíc jich policisté hlásí na jižní Moravě, konkrétně v Brně a Břeclavi.

„Stavba státních příslušností se na prvních třech místech nadále nemění. Na prvním místě jsou státní příslušníci Sýrie, druzí jsou Afghánci, třetí občané Iráku a na čtvrtém jsou pak Pákistánci,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Policisté umístili do záchytných zařízení pro cizince už bez mála 500 lidí.

Nová azylová střediska

Vláda chce otevřít také několik dalších záchytných zařízení, protože zmíněná azylová střediska nebudou kapacitně stačit k ubytování slíbených 1500 uprchlíků.

Nová zařízení nebudou určená nelegálním migrantům, ale lidem se statusem uprchlíků, tedy těm, kteří mají právo na azyl, protože jim v domovské zemi hrozí nebezpečí.

Proti nelegální migraci bojují čeští policisté, kteří zpřísnili kontroly na celém českém území. Podle Milana Chovance se policisté soustředí hlavně na místa, kde uprchlíci nejčastěji do Česka vstupují, ale i na trasy, kterými cestují dál do Německa.

Vídeň se potýká s poměrně silným přílivem migrantů původem zejména z Blízkého východu a severní Afriky. Slovensko už rakouské vládě slíbilo, že dočasně ubytuje až 500 uprchlíků, kteří už v Rakousku požádali o azyl.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme