Musí to být hobby, abyste to všechno podstoupili, říkají čeští cyklisté o Tour

Celkem 160 cyklistům, kteří dojeli do Paříže, skončila třítýdenní dřina. Při Tour de France se s ní vyrovnávali v 21 etapách, každá přitom znamenala jiný druh utrpení. Závodníci někdy sami těžko hledají vysvětlení, jak to můžou vydržet a proč to vlastně ještě rádi dělají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Bárta (pátý zprava) s týmem Bora na Champs-Élysées

Jan Bárta (pátý zprava) s týmem Bora na Champs-Élysées | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Všechno tak letí, že se mi zdá, jako kdyby vítězství bylo před dvěma měsíci,“ svěřuje se Zdeněk Štybar.

A přitom to je 18 dní, co při své premiéře na Tour de France vyhrál etapu s cílem v Le Havru.

Vítězství a boj o něj, případně snaha pomoci k témuž týmovému spolujezdci, jsou jen dva z důvodů, proč cyklisté dřou, jsou pod neustálým tlakem a ještě je to baví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklisté na Tour musejí mnohdy překonávat sami sebe. Podle nich musí být sport koníčkem, jinak by to asi už nedělali. Natáčel T. Kohout

„Hodně často je to o hlavě a stává se vám, že ráno vstanete a říkáte si: ne, dnes to nedám, bude to těžké. Musí to být vaše hobby, abyste to všechno podstoupili,“ dodává Štybar.

Podle něj to také není nic komfortního. Musí nejen motivovat svou hlavu, ale přemluvit také tělo, aby fungovalo za větru, deště a krupobití, nebo když má naopak asfalt teplotu 61 stupňů Celsia.

Jana Bártu motivuje samotný závod.

„Je to Tour de France a tam se nedostane každý. I když je to obrovská dřina, je to pořád největší závod na světě a to je to, co sem člověka asi táhne,“ myslí si.

S Tour skončilo i čekání na blízké. Cyklisté chtějí trávit čas s rodinami

Číst článek

'Proč to ti idioti dělají?'

Proč ale vlastně cyklisté dobrovolně po tři týdny v kuse trpí, stresují se, a když mají chvilku, teskní po blízkých? Kromě toho, že je to jejich práce?

Leopold König na Champs-Élysées | Foto: Tomáš Kohout

„Kdybych necítil to, co cítím k třítýdenním závodům, a kdybych neměl ten sport rád, asi si také klepu na čelo a říkám si: proč to ti – s prominutím – idioti dělají? Je to něco, co má člověk v srdci a co mu vyplavuje pocity štěstí. Normálnímu člověku se to asi nedá popsat,“ uzavírá Leopold König.

A velmi podobné cyklistům to mají všechny profese, které lze na Tour najít.

Tomáš Kohout, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme