Turecko má v Sýrii vlastní zájmy, říká o útocích na IS i kurdskou PKK expert

27. červenec 2015

Turecko v neděli podniklo další vlnu leteckých úderů na cíle Strany Kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku, pokračovalo i v bombardování pozic hnutí Islámský stát. Už po prvních útocích vypověděli Kurdové mírová jednání s Ankarou.

Kvůli vývoji situace požádala Ankara o mimořádné zasedání rady Severoatlantické aliance, které bude svoláno na úterý. Turecko má pro svůj postup podporu Spojených států, které údery proti IS podporují a ujistily, že Stranu kurdských pracujících stále považují za teroristickou organizaci.

„Byla to reakce Ankary na úspěchy severosyrských Kurdů,“ řekl v Ranním Plusu o útocích na PKK politolog Tomáš Kaválek.

Podle něj hrozilo, že Kurdové ovládnou celou turecko-syrskou hranici, což je pro Turky obrovský problém. „Chtěli zasáhnout jak proti Kurdům, tak proti IS vytvořením nárazníkové zóny, která bude ovládat část turecko-syrské hranice.“

Důvod Turecka pro svolání zasedání NATO je podložit útoky mezinárodní legitimitou, soudí politolog.

„Už mají podporu USA, jinak by proti PKK tak rozhodně nezasáhli. Byli by také rádi, aby jejich operace byla namířena i proti Asadovi,“ soudí Kaválek.

Džihádisté představují pro Turecko nyní větší nebezpečí, než tomu bylo dříve, souhlasí politolog.

„Turci v předchozím období tolerovali přítomnosti IS na svém území. Ten zde neútočil, ale používal zem za svou logistickou základnu a místo pro nábor dalších bojovníků. To se proměnilo, i díky útoku v turecké Suruçi,“ připomněl Tomáš Kaválek.

Arabista Jan Kužvart chápe nové vojenské aktivity Turecka jako problematické. „Obávám se, že konflikt bude ještě složitější, komplikovanější a jeho konec bude ještě více v nedohlednu,“ tvrdí.

Vojenská angažovanost Ankary sice v krátkodobém horizontu pomůže v kampani proti Islámskému státu, ale podle arabisty to není jediný motiv, proč se Turecko zapojilo.

„Nedá se říci, že by Turecko vstoupilo do syrského konfliktu primárně proto, aby zničilo Islámský stát a pomohlo syrskému režimu. Má zde vlastní strategické zájmy, což je vidět i na tom, že vedle operací v Sýrii zaútočilo i na Kurdy v severním Iráku,“ shrnul vojenské aktivity Turecka Jan Kužvart.

autoři: bur , rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.