Okolí Bordeaux stále sužují požáry, vinice zatím v nebezpečí nejsou

Rozsáhlé požáry na západě Francie pořád vyvolávají znepokojení. Už čtvrtým dnem hoří les v departmentu Gironde severně od Bordeaux, v blízkosti vyhlášených vinic. Na místě zasahuje na 700 hasičů. Pomoci svým kolegům přijely i jednotky z dalších částí země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští hasiči i vojáci bojují se stovkami rozsáhlých lesních požárů

Kanadští hasiči i vojáci bojují se stovkami rozsáhlých lesních požárů | Zdroj: Reuters

Z oblasti bylo z preventivních důvodů evakuováno zhruba 600 lidí.

Během víkendu byl u hašení přítomen ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Nařídil, aby okamžitě přijelo na pomoc 300 požárníků z různých koutů Francie, a postaral se i o nasazení speciálních letadel. Cazeneuve označil požár za nejhorší za posledních 5 let.

Postup plamenů už se sice podařilo z větší části zastavit, nebezpečí ale stále trvá a objevují se nová ohniska požáru. Podle odhadů může trvat ještě několik dnů, než se podaří oheň zcela zlikvidovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolí francouzského Bordeaux sužují požáry, vinice zatím v nebezpečí nejsou. Situaci sleduje zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Požár zničil plochu o velikosti osmi stovek fotbalových hřišť, shořely ale zatím pouze lesy a křoviny. Do známých vinic zejména v okolí oblasti Pessac se požár nedostal.

Vypukl v pátek odpoledne nedaleko obce Saint-Jean-d'Illac a rychle se šířil borovými lesy.

Policie vyloučila, že by ho někdo založil úmyslně, příčina bude zřejmě ve velkých vedrech a silném větru, který pomáhá jeho šíření.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme