Advokátní úschova není jedinou možností ochrany peněz při převodu majetku

Při změně vlastnictví řeší kupující i prodávající bezpečí financí. Advokátní úschova je jen jednou z možností, jak ochránit peníze při převodu bytu, domu nebo pozemku. Při koupi se kupující stává majitelem až po zapsání vkladu do katastru nemovitostí a bez úschovy peněz by převod byl rizikový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud by třeba katastr vklad nového vlastnického práva nezapsal a kupující už prodávajícímu předal peníze, mohl by se zájemce o nemovitost dostat do poměrně značných problémů,“ vysvětluje Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří.

„Protože by se chtěl dostat ke svým penězům zpět, a to by mohl docílit pouze soudem, kdyby prodávající nespolupracoval.“

Advokát Vlasák, podezřelý ze zpronevěry 55 milionů, u soudu odmítl vypovídat

Číst článek

Existuje více způsobů, jak peníze uschovat. Buď můžeme peníze dát k advokátovi, k notáři, k realitní kanceláři - nebo k bance.

Podle Asociace realitních kanceláří jsou peníze nejvíc v bezpečí u notáře. Nevýhodou ale je, že cena je na rozdíl od advokátní úschovy vyšší a cena se řídí tarifem podle zákona.

Například při prodeji bytu nebo domu za 2,5 milionu je třeba zaplatit za úschovu 8,5 tisíce korun. U advokáta je pak cena na domluvě.

Přestože by mohla současná kauza s milionovými podvody lidi odradit od úschov u advokáta, podle Jana Borůvky o takový způsob ochrany peněz Češi zájem neztratili. Pořád ji využívají podle jeho odhadu dvě třetiny lidí.

Česká advokátní komora v reakci na možný podvod, který nyní řeší soud, zavedla přísnější kontroly.

Realitní kanceláře přísnější pravidla pro advokátní úschovy vítají. Zároveň ale upozorňují, že proti selhání jednotlivce se stoprocentně úplně bránit nedá.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme