Turecko se cítí ohroženo teroristy, mimořádně se kvůli tomu schází NATO

Kvůli hrozbě terorismu se dnes v Bruselu na tureckou žádost mimořádně schází NATO. Turecko požádalo o schůzku Severoatlantické rady na základě článku 4 alianční smlouvy. To znamená, že se cítí bezprostředně ohroženo a chce hrozbu se svými spojenci konzultovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Jako nový šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg | Foto: NATO

„Nepředpokládám žádné přímé zapojení atlantické aliance, ani nyní tam atlantická aliance není zapojená, nicméně je tam ta koalice států, která buď přímo bojuje, nebo podporuje boj proti takzvanému Islámskému státu, a v ní se tak či onak účastní vlastně všichni spojenci,“ uvedl před dnešní mimořádnou schůzkou v Bruselu český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Jedním z témat by podle něj mohlo být třeba vytvoření bezletové zóny. „To bude záležitost především právě Turecka a některých členů této ad hoc koalice, zejména Spojených států,“ doplnil Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání NATO a dění v Turecku mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Podobně jako nyní se alianční spojenci v historii sešli už čtyřikrát. Kvůli útokům ze Sýrie před třemi lety NATO v Turecku rozmístilo raketový systém Patriot.

Podle bezpečnostního analytika Radka Kohla však tentokrát Turecku nepůjde o nějakou podobnou, jasně definovanou materiální pomoc.

„Bude chtít spíš ujištění, že i dlouhodobější vojenské operace, které zřejmě Turecko teď plánuje, budou mít politickou podporu všech ostatních spojenců,“ uvedl Kohl.

Turecko se nedávno stalo terčem několika útoků. Pachateli jsou údajně teroristé z hnutí Islámský stát a kurdští separatisté. „Turecko má důkazy, že Kurdové spolupracují s teroristy,“ tvrdil turecký premiér Ahmet Davutoglu.

V minulých dnech proto Turecko podniklo nálety na pozice hnutí Islámský stát i kurdských rebelů za hranicemi.

Spojenci v Severoatlantické alianci turecké útoky proti Islámskému státu plně podporují. V případě Kurdů, kteří v oblasti patří k nejúspěšnějším bojovníkům proti Islámskému státu, by si však přáli pokračování mírového procesu.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme