Izrael není zrovna klidná země. Plzni tam hrozí nebezpečí spíš na hřišti

Fotbalisté Plzně přiletěli do Tel Avivu odehrát zápas předkola Ligy mistrů dva dny po izraelském svátku Tišabe-Av. V Jeruzalémě vzdáleném asi hodinu jízdy se během něj střetli izraelští policisté s palestinskými Araby. Hráče českého mistra tato událost znepokojovat nemusí, ale není to poprvé, co přijíždějí hrát kvalifikaci Ligy mistrů do neklidné země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzenští fotbalisté v Tel Avivu na tréninku před zápasem 3. předkola Ligy mistrů, ve kterém se utkají s domácím týmem Maccabi

Plzenští fotbalisté v Tel Avivu na tréninku před zápasem 3. předkola Ligy mistrů, ve kterém se utkají s domácím týmem Maccabi | Zdroj: ČTK

Na cestě za svou historicky první účastí v Lize mistrů se Viktoriáni přesně před čtyřmi lety vydali do Trondheimu, odkud pocházela velká část lidí, které o necelý týden dříve postřílel Anders Breivik na ostrově Utöya.

Plzeňští fotbalisté přijeli do truchlícího města plného květin a svíček, před utkáním se držela minuta ticha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň bude dnes hrát o Ligu mistrů v Izraeli, který není zrovna oázou klidu. Viktorce ale v Tel Avivu hrozí nebezpečí spíš na hřišti. Více J. Kaliba

Teď situace nijak vyhrocená není, ale Izrael obecně neplatí zrovna za vyhlášenou oázu klidu a bezpečí. Třeba loni kvůli konfliktu s Palestinci musel hrát dnešní plzeňský soupeř domácí utkání kvalifikace Ligy mistrů na Kypru.

Ovšem z toho, že jsou Izraelci neustále ve střehu, plynou pro dnešní duel i výhody.

„Izrael je schopný jakékoli sportovní akce zabezpečit na maximální úrovni, což dokázal před dvěma lety na mistrovství Evropy do 21 let. Jsou si natolik vědomi případných rizik, že jsou ochotni přeložit akci do jiného státu, třeba do Švýcarska nebo Rakouska, kde hráli v minulosti,“ říká bezpečnostní manažer Martin Synecký, kterého si Viktoria na cestu do Izraele zapůjčila.

Ostatně někteří plzeňští fotbalisté už v Tel Avivu hráli před třemi roky v Evropské lize proti Hapoelu, takže vědí, že největší nebezpečí na ně zřejmě číhá přímo na hřišti.

Spartu spláchla v Moskvě bouřka. Na duel s CSKA je ale připravená, tvrdí Ščasný

Číst článek

„Začátek zápasu nebyl dobrý, mohli jsme dostat tři góly. To jsme nějak přečkali, pak jsme dali dva góly, vyhráli a přivezli skvělý výsledek,“ vzpomíná František Rajtoral na vítězství 2:1, které by si dnes na stejném stadionu klidně zopakoval.

Výkop duelu Maccabi - Viktoria je v 19.30 českého času, druhý poločas odvysílá Radiožurnál celý v přímém přenosu, na digitálním a webovém streamu Český rozhlas Sport uslyšíte celý zápas.

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme