Realitka prý o krádeži desítek milionů nevěděla. Vlasákovi hrozí až 10 let vězení

Městský soud v Praze vyslechl první svědky v kauze zřejmě největšího podvodu v dějinách české advokátní úschovy. Bývalý právník, který tuto službu nabízel klientům pražské realitní kanceláře, čelí obžalobě ze zpronevěry 55 milionů korun. Realitní agentura prý o krádeži peněz nic nevěděla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Před soudem dnes vypovídal například někdejší jednatel realitní kanceláře Reality 21 Petr Kouba, pro kterého Vlasák pracoval. Kouba odmítl, že by krádeže peněz kryl.

Dodal, že firma za Vlasáka nenese odpovědnost. „Samozřejmě, po bitvě je každý generál a může říci, co všechno jsme mohli udělat. Ale my nemáme právo, přístup z jakéhokoliv legitimního důvodu na to, abychom se dívali na ty účty,“ upozornil Kouba.

S právníkem, kterému lidé posílali desítky milionů do advokátní úschovy, prý Kouba ukončil smlouvu několik dní poté, co se dozvěděl o neposlaných platbách. Jemu samotnému prý obžalovaný Vlasák nevrátil půjčku ve výši 1,5 milionu korun.

Řada poškozených klientů tvrdí, že Petr Kouba už delší dobu věděl o tom, že právník Vlasák bere drogy a chodí do kasina. Bývalý jednatel realitní kanceláře to popřel, jeden z poškozených klientů Jan Janke mu ale nevěří:

„Pan Kouba třeba při výslechu říkal, že jsou dlouholetí kamarádi a nevšiml si, že pan Vlasák je feťák. Tak to je s podivem, protože já jsem si toho všiml během prvních pěti minut, co jsem ho viděl poprvé v životě. Pan Vlasák ani nechodil na předávání smluv, to posílal koncipientky.“

Obžalovaný Vlasák se po vypuknutí kauzy skrýval, pak přišel sám na policii. Tam řekl, že chtěl peníze od klientů zhodnotit v kasinu. Přiznal, že bral drogy a léčil se u psychiatra. U soudu vypovídat odmítl. Za zpronevěru mu hrozí až desetileté vězení. Soudkyně případ odročila na podzim.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme