Platinový asteroid nedávno proletěl kolem Země

28. červenec 2015

V neděli 19. července proletěl kolem Země nevelký asteroid s označením 2011 UW-158. Jeho zvláštností je, že podle některých odborníků ve svém nitru nese zásoby platiny a dalších vzácných kovů v hodnotě od 300 miliard možná až do 5,4 bilionu dolarů.

Asteroid Zemi minul v poměrně velké vzdálenosti 2,4 milionu kilometrů, což je více než šestkrát více, než činí vzdálenost Měsíce od Země. Nejdříve pořídil detailní snímky platinového asteroidu radar observatoře v Arecibu na Portoriku a během přiblížení objekt sledoval radar Goldstonské observatoře a také optické dalekohledy komunitní astronomické organizace Slooh, umístěné na Kanárských ostrovech.

Pouhým okem nebyl asteroid vidět. Rozměry tohoto vesmírného “skaliska” totiž činí jen 452 krát 1011 metrů. Běžný kamenný asteroid by při těchto rozměrech a při rotační periodě pouhých 37 minut patrně dlouho nevydržel vcelku a brzy by se rozpadl.

Důvodem soudržnosti asteroidu je poměrně rozsáhlé kovové jádro, které obsahuje asi 90-100 milionů tun platiny a dalších cenných kovů. Složení asteroidu bylo odhadnuto díky spektrometrům, které měřily intenzitu od asteroidu odraženého světla o různých vlnových délkách. Podle současné klasifikace patří asteroid k tzv. typu X, což označuje kovové asteroidy, přičemž může často jít o bývalá kovová jádra větších asteroidů, které se rozpadly. Kolem Slunce asteroid 2011 UW-158 oběhne zhruba jednou za 2 roky, ale další podobně blízký průlet kolem Země můžeme čekat nejdříve v roce 2108. Přitom se nepředpokládá žádné ohrožení Země.

Tři snímky asteroidu 2011 UW-158 z radaru observatoře v Arecibu ukazují jeho rotaci během 4 minut

O budoucí těžbě surovin z desítek podobných kovových asteroidů sice uvažuje několik soukromých společností, například Planetary Resources, momentálně k tomu ale nemá nikdo potřebné technické prostředky. Firma Planetary Resources pouze nedávno vypustila pokusnou malou družici Arkyd 3 Reflight (A3R) z Mezinárodní kosmické stanice, jakožto demonstrační let pro ověření různých technologií. Agentura NASA zase hodlá kolem roku 2025 k nějakému ještě menšímu asteroidu vyslat pilotovanou kosmickou loď Orion. Astronauti by pak měli kus asteroidu dopravit do blízkosti Měsíce.

Zdroje: Futurism, RedFlagNews, RT.com, Independent, Daily Mail, Slooh, Arecibo Observatory

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.