V Maccabi Tel Aviv hrají Židé i Arabové, rasisté fandí konkurenčnímu Beitaru

Izraelské kluby už v této sezoně vzbudily v evropských pohárech rozruch. Fanoušci Beitaru Jeruzalém předvedli v Belgii při zápase Evropské ligy proti Charleroi lekci rasismu, vytrhávali ploty a hozeným předmětem zranili soupeřova brankáře. Hráče českého mistra Viktorie Plzeň by ale dnes během duelu 3. předkola Ligy mistrů nic podobného potkat nemělo, v domácím prostředí Maccabi Tel Aviv vládne jiná kultura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stadion Maccabi Tel Aviv

stadion Maccabi Tel Aviv | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Stadion Bloomfield, domácí hřiště Maccabi Tel Aviv, se nachází v Jaffě, tedy arabské části Tel Avivu, kde muezzin svolává muslimy k motlitbě pravidelně. „Pětkrát denně,“ vysvětluje s úšklebkem kolemjdoucí v židovské jarmulce a je zřejmé, že kdyby to šlo, tak by tyto svérázné koncerty s chutí vynechával.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rasových rozdílů v izraelských klubech si všiml reportér ČRo Jan Kaliba

Jinak ale působí smířlivě a podobné je to prý i s komunitou fanoušků, hráčů a funkcionářů Maccabi Tel Aviv, kde vedle sebe běžně hrávají Židé i Arabové, což je v nacionalistickém Beitaru Jeruzalém naprosto nemyslitelné.

„Fanoušci Beitaru jsou tak trochu rasisti. Nepřipustí, aby v klubu hrál arabský hráč, a pro násilnosti nechodí daleko. Ale je to extrém a výjimka, jinak v izraelských týmech Araby najdete, včetně toho národního. A všichni je berou, nikdo je nediskriminuje,“ říká izraelský novinář Erez Naaman.

„Maccabi nemá rasistické a násilné publikum, uvidíte večer. Ale Jeruzalém je zkrátka komplikované město plné legend a bariér, což se zkrátka projevuje i na fanoušcích Beitaru,“ dodává novinář.

Spartu čeká na stadionu CSKA bouřlivé přijetí. Klubu fandí polovina Moskvy

Číst článek

Fanoušci Beitaru řáděním v Belgii spustili nejen disciplinární řízení UEFA, ale také své mužstvo připravili o peníze jednoho z hlavních sponzorů, který zrušil chystaný podpis nové smlouvy. Chováním příznivců zhnusený majitel řekl, že s podporou klubu končí, dává ho k prodeji a vrací se do Ameriky, a na incident reagoval dokonce izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Viktoria Plzeň dnes od půl osmé českého času nastoupí v prostředí také nikterak přátelském a velmi bouřlivém, ale dá se předpokládat, že židovská většina na tribunách bude hráče českého mistra tolerovat. Náš web nabídne zápas v přímém přenosu.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme