Stavba nového kosmodromu na Sibiři se potýká s problémy, mizí tam miliardy rublů

Mnohamiliardové úniky zjistila kontrola na stavbě nového ruského kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti na Sibiři. Megaprojekt provázejí i další finanční problémy, zaměstnanci si stěžují na zpožděné výplaty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ruský kosmodrom Vostočnyj by měl být prvním plnohodnotným civilním kosmodromem, který doplní a časem možná úplně nahradí Bajkonur, který si Rusko pronajímá v Kazachstánu

Nový ruský kosmodrom Vostočnyj by měl být prvním plnohodnotným civilním kosmodromem, který doplní a časem možná úplně nahradí Bajkonur, který si Rusko pronajímá v Kazachstánu | Zdroj: Reuters

Kosmodrom Vostočnyj je označován za nejdůležitější stavbu v Rusku. V současné době měl být už dokončen, první start byl naplánován na 25. prosince. Stavbu ale provázejí finanční problémy.

Na budování kosmodromu se podílí přes 250 firem. Právě neprůhledné vztahy mezi dodavateli a subdodavateli jsou hlavní příčinou machinací, finančních úniků, zpronevěry a předražení celé stavby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budování nového kosmodromu na Sibiři provází problémy, kontrola zjistila obrovské finanční úniky. Vše sleduje zpravodaj v Rusku Martin Dorazín

Případu se ujal generální prokurátor Ruské federace Jurij Čajka, který konstatoval, že rozpočet byl okraden o 7,5 miliardy rublů, v přepočtu přes 4 miliardy korun. Podle některých ruských komentátorů zvýšila korupce náklady na kosmodrom o 20 miliard rublů.

Policie už zatkla a obvinila z korupce Viktora Čudova, předsedu parlamentu Chabarovského kraje, kde se stavba nachází. Spolu s ním bylo obviněno několik ředitelů subdodavatelských firem a dalších úředníků.

Podle žalobce Čudov společně s ředitelem generálního dodavatele přes řetězce firem přeprodávali různé stavební a další materiály jako cement, potrubí, roury, kovy či pneumatiky.

Dalším problémem, který budování kosmodromu na Sibiři provází, jsou výplaty dělníků. Ti si stěžovali na zpožděné nebo dokonce nevyplacené mzdy. Zaměstnanci kvůli tomu protestovali a část z nich už ze stavby odešla.

Nový ruský kosmodrom je označován za největší ruskou stavbu současnosti s rozpočtem 300 miliard rublů, v přepočtu asi 200 miliard korun. Areál se rozkládá na rozloze asi 700 kilometrů čtverečních. Měl by být prvním plnohodnotným civilním kosmodromem, který doplní a časem možná úplně nahradí Bajkonur, který si Rusko pronajímá v Kazachstánu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme