Na venkově chybí praktičtí lékaři, lidé musí za zdravotní péčí dojíždět

Menší obce ve Zlínském a Jihomoravském kraji řeší nebo budou muset v blízké budoucnosti řešit zásadní problém s nedostatkem praktických a dětských lékařů. Z velké části tam totiž dosluhují starší doktoři a mladí na jejich místa nechtějí. Po jejich odchodu do důchodu tak ordinace zůstávají zavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z ordinací

Jedna z ordinací | Foto: Pavel Pavlas

Podle statistik z loňského roku je na jihu Moravy každý čtvrtý praktik v důchodovém věku. Mladí lékaři preferují delší studia a vyšší odbornost před otevřením ordinace na venkově. Starostové pak řeší stížnosti zejména starších obyvatel nebo rodičů s dětmi, že se musí za základním ošetřením dojíždět.

S podobným problémem se potýká například obec Vratěnín na Znojemsku, kde přišli o pediatričku. Starosta Martin Kincl z hnutí Za rozvoj Vratěnína zdůrazňuje, že ne každá rodina má k dispozici auto, aby se k lékaři přepravila v rozumné době. Obzvlášť s nemocným dítětem to může být nepříjemné.

„Je to velký problém, protože v okolí jsou pediatři využití na 100 procent a těžko budou přibírat další děti. Nejblíž je to do Jemnice - 17 kilometrů, na Šumné to pan doktor pravděpodobně nebude kapacitně zvládat. Takže možná potom až Znojmo,“ naznačuje.

Starostové navrhují umístěnky, ČLK pobídky

Starostové obcí se snaží problém řešit. Někteří dokonce navrhují zavést opět takzvané umístěnky. To byla praxe, kdy lékaři byli povinně rozesíláni i do krajů, kam se obvykle praktikům nechce. Proti tomu se ale ostře ohrazuje Česká lékařská komora (ČLK).

„V tržním hospodářství by se to mělo řídit jiným způsobem. Nějakými pobídkami, zvýšením platby od pojišťoven a tak dále. Vím, že v některých místech se o to už kraje a místní samosprávy snaží. Nevím, jak je to rozšířené, nicméně třeba v Rakousku nebo v Německu dávají k dispozici ambulance za nízký nájem nebo za korunu,“ říká Michal Sojka, šéf tiskového oddělení ČLK.

Dostupnost péče ve všech koutech republiky je povinností ministerstva zdravotnictví a potažmo zdravotních pojišťoven. Podle posledních informací se ministerstvo domluvilo se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na tom, že když se uvolní místo praktického lékaře, kraj vyhlásí výběrové řízení.

Pokud se nikdo nepřihlásí, VZP bude nabízet takové bonusy, až se zájemce objeví. Tato praxe by měla platit od ledna příštího roku.

Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme