Krajní pravice chystá ve Stockholmu pochod hrdosti gayů a leseb, projít má muslimskou čtvrtí

Švédským hlavním městem Stockholm dnes projde pochod hrdosti gayů a leseb. Akci svolala švédská krajní pravice, levicoví aktivisté proti ní protestují. Demonstrace homosexuálů totiž projde částmi Stockholmu, kde žijí převážně muslimští imigranti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gayové a lesby - Gay Pride

gayové a lesby - Gay Pride | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Pochod svolal muž jménem Jan Sjunnesson, což je krajně pravicový aktivista a bývalý šéfredaktor webového magazínu Samtiden, který vlastní protiimigrační strana Švédští demokraté. Ta v posledních volbách se sloganem Udržujte Švédsko švédské získala 15 % hlasů.

Ostatní parlamentní strany s ní ale odmítají spolupracovat. Sjunnesson dlouhodobě kritizuje muslimskou imigraci, a to v médiích, která nejsou přátelská ani ke gayům a lesbám. Jeho oponenti ho proto označují za rasistu a homofoba. Sjunnesson to ale odmítá s tím, že sám býval bisexuálem a jeho žena je Indka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti stockholmského pochodu hrdosti gayů a leseb rozebíral Viktor Daněk

Na facebooku se k účasti na pochodu přihlásilo asi 250 lidí, sám Sjunnesson pak počet účastníků odhaduje na sto osob. Slibuje barevný pochod plný zpěvu a polibků mezi homosexuály.

Chystá se protidemonstrace

Účastníci vyrazí v poledne na dvouhodinovou cestu po dvou předměstích na severu Stockholmu jménem Tensta a Husby. Žijí tam převážně imigranti z Blízkého východu a Afriky. V Tenstě jich jsou dvě třetiny, v Husby dokonce 80 %. Před třemi lety tato čtvrť zažila prudké nepokoje. Nespokojení imigranti z Iráku, Somálska, ale i východní Evropy tam podpálili skoro 130 aut.

Pochod hrdosti na muslimských předměstích ve Švédsku vyvolal také vlnu kritiky. Odpůrci dokonce svolávají protidemonstraci. Na ní se očekává výrazně vyšší účast - zhruba 800 lidí.

Organizátoři obou akcí slibují klidný průběh, nicméně když se jiné pochody hrdosti pokoušely projít muslimskými čtvrtěmi v dánské Kodani, skončilo to házením kamenů. Odpůrci kritizují hlavně to, že jde o zbytečnou provokaci, která zneužívá problematiku gayů a leseb k šíření xenofobie. Pochod odsoudili i organizátoři festivalu Stockholm Pride nebo různé protirasistické organizace.

Kontroverze i v Česku

Pochod hrdosti gayů a leseb s názvem Prague Pride čeká v polovině srpna také Českou republiku. I u nás akce vzbuzuje rozporuplné reakce, pře se o ni třeba katolická církev.

Akademická farnost, kterou vede katolický kněz Tomáš Halík, totiž bude hostit v rámci Prague Pride dvě doprovodné akce. Ve spolupráci se spolkem věřících gayů a leseb Logos pořádá diskusi s americkou jeptiškou Jeannine Garmickovou na téma šikana v církvi a mimo ni. O den později bude promítat polský film Ve jménu… o homosexuálním knězi.

Zapojení farnosti do festivalu kritizoval pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle něj většina účastníků pražské Gay Pride není věřící a problematika katolické církve je nazajímá. Naopak prý zdůrazňují svou výjimečnost a prosazují zájmy, které jsou podle Duky v rozporu s učením katolické církve.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme