Windows 10 jdou na trh. Pro majitele legálních starších verzí budou ke stažení zdarma

Nový operační systém Windows 10 dnes vstupuje na světový trh. Stáhnout si ho budou moci i uživatelé v Česku, a to jak do počítačů, tabletů, telefonů nebo dokonce i do herních konzolí Xbox. Pro ty, kdo už legálně jakoukoliv verzi operačního systému od Microsoftu mají, bude novinka ke stažení zdarma, a to po následující jeden rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terry Myerson a Joe Belfiore z Microsoftu představují Windows 10 (30. září 2014). Ilustrační foto

Terry Myerson a Joe Belfiore z Microsoftu představují Windows 10 (30. září 2014). Ilustrační foto | Foto: Microsoft

Firma doufá, že nový systém pomůže jejím chytrým telefonům, které zaostávají za konkurencí.

Microsoft počítá s tím, že by si nový program mohly v příštích měsících stáhnout zdarma desítky až stovky milionů lidí po celém světě.

Generální ředitel amerického gigantu Satya Nadell se ale netají tím, že by si přál, aby do roku 2018 měla nový operační systém jedna miliarda přístrojů po celém světě.

Microsoft Windows - update zdarma | Foto: Český rozhlas

Podle odhadů má jakoukoliv verzi operačního systému Windows nainstalovanou 1,5 miliardy lidí po celém světě. Windows 10 budou v nabídce ve 190 zemích, a to včetně České republiky.

Už minulý týden vyšla společnost svým skalním fanouškům vstříc a uvolnila finální verzi. Upgrade systému si mohli rezervovat na internetových stránkách Microsoftu.

Tlačítko Start se vrací

Operační systém nabídne řadu změn. Tou hlavní asi je, že se domácím uživatelům vrátí do nabídky tlačítko Start.

„Je tam úplně nový prohlížeč, který nahrazuje známý Internet Explorer," říká šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek, podle něhož Windows 10 nabízí i revoluci ve vyhledávání na internetu.

„Ten nový se jmenuje Microsoft Edge a měl by znamenat velkou změnu v prohlížení internetu. Součastí systému je také nová asistentka Cortana, která zajišťuje hlasové ovládání Windows, nebo spíš vyhledávání.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nenovější verzi Windows už měl možnost vyzkoušet také redaktor serveru živě.cz Jakub Čížek

„Samozřejmě aktualizace není povinná, stávající uživatelé pouze dostanou upozornění, že je připravena instalace nového systému a rozhodnou se oni sami, jestli na ni chtějí přejít,“ upozornil redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek.

„Je to počátek zcela nového směru, protože všechny následující aktualizace od Microsoftu budou také zdarma,“ dodává.

Operační systém zdarma může ovlivnit tržby Microsoftu. Zejména u počítačů, jejichž prodej v posledních letech klesá.

A nový operační systém na trhu je vždy impulzem pro uživatele koupit si nový počítač, ve kterém bude právě nová verze systému už nainstalovaná, aby nemuseli z peněženek vytáhnout zbytečně peníze navíc za jeho upgrade.

Když ale teď je nový systém zdarma, nebudou podle analytiků zřejmě s koupí nového počítače lidé spěchat.

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme