Už od příštího roku by mohli lidé v Královéhradeckém kraji žádat o dotace na výměnu kotlů

11. leden 2016

Až 200 miliony korun podpoří evropské fondy výměnu kotlů na tuhá paliva v domácnostech Královéhradeckého kraje. O dotaci budou moci lidé žádat prostřednictvím krajského úřadu zhruba od začátku příštího roku. Přitom dotovat se bude nejen výměna kotlů, ale také částečné zateplení budov.

70 až 80procentní dotace podpoří výměnu kotlů do částky 150 tisíc korun - záleží na typu výměny kotle, vysvětluje sociálnědemokratický hejtman Královéhradeckého kraj Lubomír Franc: "První žádosti budou moci být podávány na začátku roku 2016 a bude to o výměně starých kotlů za nové efektivní kotle, za tepelná čerpadla."

Čtěte také

Evropské dotace ale podpoří jen budovy, které patří z hlediska energetické náročnosti do třídy C a lepší.

U hůř izolovaných domů ale bude možné s výměnou kotle získat i peníze na lepší zateplení staveb, říká náměstek hejtman Otakar Ruml z KSČM: "To jsou takzvanná mikroenergetická opatření, která mohou být do výše 20 tisíc korun na jedné budově. Čili to bude různé zateplení stropů, výměna vchodových dvěří, ostranění tepelných mostů na budovách."

Starý kotel na uhlí

Královéhradecký kraj rozděloval kotlíkové dotace už v minulém roce, tentokrát to ale bude podle Lubomíra France už v první vlně desetinásobek: "Protože ten objem prostředků je větší, tak ty žádosti budou přijímány průběžně, to znamená občané nemusí mít strach, že když nepřijdou požádat hned první den, tak o tu dotaci přijdou."

Hejtmanství chce uspořádat po kraji zhruba dvě desítky seminářů a vše potřebné se lidé dozvědí také přímo na Krajském úřadě.

Dotace bude lidem poskytnuta na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. Celková částka jednotlivých projektů na výměnu nesmí přesáhnout 150 tisíc korun. Výše dotace pak závisí na typu nového zařízení:

• 70 % v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí

• 75 % v případě plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí + biomasa),

• 80 % v případě tepelného čerpadla, příp. kotle pouze na biomasu

Podpora může být navýšena o 5 % v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií ochrany ovzduší označena jako prioritní území. V Královéhradeckém kraji se tato možnost týká těchto obcí:

Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město (HK), Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí (JC), Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov.

Spustit audio