Pozor na kosmetiku! I obyčejná rtěnka může ovlivnit vaše zdraví

6. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Tohle číslo by mohlo překvapit všechny dámy, které v kabelkách nosí většinou čtyřgramové tyčinky. Vědci se nedávno zabývali otázkou, kolik gramů rtěnky pozře průměrná evropská žena za život. V některých článcích na internetu se sice píše až o třech kilogramech, skutečnost je ale trochu jiná.

Co se stane se rtěnkou, když ji naneseme na rty? Nevypaří se, většinu z ní sníme. Složení rtěnek, které si nanášíme na rty, může tedy do značné míry ovlivnit naše zdraví. I proto má spotřebitele zajímat, kolik látky se dostane do lidského organismu a z čeho je rtěnka vyrobena.

Pokud budeme vycházet z evropských statistik, pak v průměru použijeme za jeden den 0,06 gramu rtěnky. Za 76 let jejího užívání bychom tak pozřeli okolo 1,7 kilogramu látky. Jsou to však pouze průměrná čísla a u každé z žen se mohou výrazně lišit.

Výrobci mají povinnost označit složení u všech kosmetických výrobků. Vyplatí se tedy kontrolovat, jestli právě vaše rtěnka neobsahuje vedle včelích vosků a tuků i jiné látky. Různé ropné produkty, syntetické parafíny a silikony sice pomohou udržet rtěnku na vašich rtech déle, nejsou ale pro lidský organismus příliš vhodné.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio