Afghánistán potvrdil smrt mully Umara. Před dvěma lety zemřel v Pákistánu

Afghánské úřady včetně prezidentské kanceláře oficiálně potvrdily smrt dlouholetého vůdce radikálního hnutí Tálibán mully Muhammada Umara. Před dvěma lety podlehl nemoci v Pákistánu. Tálibán sdělení zatím nekomentoval. Tvrzení o smrti mully Umara se objevila již v minulosti, radikální hnutí je ale vždy popřelo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mulla Umar

Mulla Umar | Zdroj: ČTK

Původní zprávu o Umarově smrti přinesla BBC. Odvolávala se na informace od nejmenovaných vládních zdrojů z Afghánistánu. Tamní úřady pak oznámily, že zprávu prověří a poté ji potvrdila i afghánská rozvědka.

Vůdce Tálibánu Muhammad Umar byl na útěku od listopadu 2001, kdy mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy svrhla režim Tálibánu v Afghánistánu, protože poskytoval útočiště teroristovi Usámovi bin Ládinovi, zodpovědnému za útoky na USA z 11. září 2001.

Umar stál tehdy (od září 1996) v čele země - jako šéf dočasné vládní rady, kterou ale uznávaly jen Pákistán, SAE a Saúdská Arábie. Washington za jeho dopadení nabízel 10 milionů dolarů.

Mulla Muhammad Umar se narodil asi v lednu 1960 ve vesnici (místa se různí) v jihoafghánské provincii Kandahár v paštunské rodině chudého rolníka. Stal se muslimským učitelem (mullou) v místní náboženské škole a později bojoval proti sovětské okupaci, kdy přišel o jedno oko.

Vůdcem Tálibánu se stal v roce 1994, kdy začínal s asi padesátkou ozbrojených studentů náboženské školy, podle čehož dostalo hnutí i název (studenti; celým názvem Tálebáne hakk, tedy studenti, kteří touží po pravdě). Během dvou let se jejich řady natolik rozrostly, že Tálibán dobyl většinu Afghánistánu. V zemi pak začali přísně uplatňovat islámské právo šaría.

New York, 11. září 2001, letadlo naráží do jižní věže Světového obchodního centra | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 TheMachineStops

Tálibánský režim si tehdy vytyčil také vymýtit všechno neislámské, včetně například soch buddhů v údolí Bámján, které nařídil zničit v únoru 2001. „Náš islámský stát je tím nejryzejším islámským systémem na světě,“ říkával Umar hrdě.

Po atentátech z 11. září 2001 na USA, za nimiž stáli teroristé z organizace Al-Káida, řízené tehdy bin Ládinem, Umar prohlásil pro BBC: „Současná situace v Afghánistánu souvisí s větší věcí – a tou je zničení Ameriky... Není to otázka zbraní. Doufáme v pomoc boží.“

S bin Ládinem pojilo Umara podle Josifa Bodanského, autora knihy o bin Ládinovi, přátelství od roku 1998, kdy si Umar vzal nejstarší dceru bin Ládina. Bin Ládin si prý poté za svou čtvrtou manželku vzal jednu z mullových dcer. Bin Ládin ale též Tálibán finančně podporoval.

Zprávy o Umarově smrti se objevily už několikrát, například v roce 2011, kdy je Tálibán popřel. V témže roce v lednu The Washington Post napsal, že Umar utrpěl infarkt a je v nemocnici nedaleko pákistánského Karáčí; podle pákistánského velvyslance v USA se zpráva nezakládala na pravdě.

ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme