Na cestě Indonésií zdolávají žluté trabanty komplikace i obtížný terén

Žluté trabanty se svým stejně barevným doprovodem pokračují v jízdě napříč Tichomořím. Na této výpravě už cestovatelé urazili přes 7800 kilometrů. V posledních dnech měli hodně poruch a nešetřilo je ani počasí. Teď se výprava nachází na indonéském ostrově Flores.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové expedice Trabantem napříč Tichomořím v Perthu

Členové expedice Trabantem napříč Tichomořím v Perthu | Foto: Trabantem napříč kontinenty

Původně mělo jít jen o krátkou zastávku na cestě za varany na ostrov Komodo. Kvůli cyklonu ale výprava musela jet jinou lodí, takže bylo potřeba trochu upravit itinerář.

Flores je jeden z nejhornatějších ostrovů v oblasti. „Andy (které trabanty zdolávaly loni během cesty Jižní Amerikou, pozn. red.) byly jen demoverze,“ napsal k tomu vedoucí expedice Dan Přibáň na facebookové stránce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žluté trabanty pokračují v jízdě napříč Tichomořím. Český rozhlas se spojil s vedoucím expedice Danem Přibáněm

Terén je pro trabanty, malucha i obě motorky opravdu velmi obtížný. Dan Přibáň ale na změně trasy nachází i pozitiva.

„Je tady krásně. Je dobré, že to je ten nejzapadlejší konec Indonésie a lidé tady ještě nejsou moc ovlivněni turismem. Akorát jsme zjistili, že Indonésané jsou neuvěřitelní zírači na cokoliv. Ti lidé se skutečně seskupují a na všechno sahají a na všechno koukají. Ale zase nám jeden člověk rozsekal jen tak kokos,“ prozradil Českému rozhlasu.

Jak dlouho se trabanty kvůli kopcovitému terénu zdrží, lze jen těžko odhadnout. I když se výpravě vyhnou velké poruchy, může cesta napříč ostrovem Flores trvat několik dní.

Trabantem napříč Tichomořím | Foto: Český rozhlas

„Kopce jsou pořád větší a větší. Je to asi 700 kilometrů, ale 700 kilometrů tady může znamenat klidně pět nebo šest dní jízdy. Za dnešek jsme od rána ujeli asi stovku. Takže ta jízda je tady pomalá. Všechny vzdálenosti jsou úplně jiné a dojezdy se měří spíš na hodiny než na kilometry,“ vysvětlil Přibáň.

Dan Přibáň už v trabantu procestoval Hedvábnou stezku, Afriku i Jižní Ameriku, takže má určitě s čím srovnávat. V Indonésii na něj zapůsobil dostatek všeho – a především lidí.

„Indonésie je strašlivě přelidněný kraj, všude jsou tady lidé. Není problém sehnat zásoby, není problém sehnat benzin. Problém je najít místo, kde nejsou žádní lidé,“ upozornil vedoucí expedice Trabantem napříč Tichomořím.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme