Lidé v Kosmonosech po útěcích pacientů žádají lepší zabezpečení psychiatrické léčebny

Celkem pět lidí uteklo za poslední dva týdny z psychiatrické nemocnice v Kosmonosech u Mladé Boleslavi. Většinu pacientů se podařilo rychle najít. I tak ale část obyvatel města volá po přísnějším zabezpečení léčebny. Mezi těmi, kdo svévolně opouští nemocniční areál, jsou často muži, kterým soud nařídil sexuologickou léčbu. Právě z nich mají někteří strach.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická nemocnice Kosmonosy

Psychiatrická nemocnice Kosmonosy | Foto: oficiální Facebook Psychiatrické nemocnice Kosmonosy

Vedení psychiatrické nemocnice příliš možností, jak řešit situaci s častými útěky svých pacientů, prý nemá. Podle ředitelky Dany Kolářové si lidé musí uvědomit, že léčebna v Kosmonosech není vězením ani takzvaným detenčním ústavem pro zvlášť nebezpečné chovance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé v okolí mají strach z pacientů prchajících z psychiatrické léčebny v Kosmonosech. Ve městě natáčel Michal Trnka

„Nemáme tady strážce se samopaly. Nemocnice je zaměřená na léčbu,“ upozornila.

Na 20lůžkovém sexuologickém oddělení o něco přísnější režim přesto panuje. „Jsou tady dvoje dveře. Když se podíváme z okna, tak máme výhled do pacientského atria,“ popsala opatření primářka Zlata Mistolerová.

Z uzavřeného atria totiž pacienti neutečou. Brány areálu ale svévolně opouští většinou až v další části léčení. „Mají možnost navštěvovat terapie a tam už dohled není takový,“ dodala.

Situací na kosmonoské psychiatrii se už zabývalo i vedení města. To nakonec nevyslyšelo žádosti některých lidí, aby v případě útěku pacienta rozesílali zájemcům varovné zprávy na mobilní telefony.

„Opustili jsme tu myšlenku s tím, abychom zbytečně nešířili paniku,“ udal důvod starosta Jiří Muller zvolený za hnutí ANO.

Obavy části obyvatel

„Jsou tady na léčení, tak člověk neví, co od nich má čekat,“ zdůvodnila obavy z uprchlých pacientů sexuologického oddělení kosmonoské nemocnice paní Jaroslava.

Patří k těm, kteří by přivítali přísnější zabezpečení areálu, který stojí na kopci nad městem. V Kosmonosech jsou ale i lidé s opačným názorem.

„Oni většinou utíkají tam, kde bydlí,“ řekla paní Helena, která z pacientů strach nemá.

Ani teď nemůže léčebna vyloučit další útěky. O tom, kdo se v areálu bude léčit, totiž podle jejího vedení nerozhoduje sama nemocnice, ale velmi často jsou to přímo soudy.

Ty podle Jiřího Hovorky z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti berou vždy v potaz konkrétní okolnosti případu.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme