Za jízdu přes železniční přejezd na červenou hrozí řidičům pokuta a ztráta sedmi bodů

30. červenec 2015

Ani týden po tragické nehodě pendolina a kamionu ve Studénce na Novojičínsku si nedávají lidé pozor na železničních přejezdech.

Řidiči, cyklisté ani chodci stále nerespektují varovná světla na přejezdech, v některých případech ani spuštěné závory. Potvrzují to i statistiky. Na železničních přejezdech zemře každý rok na tři desítky lidí. Dalších osmdesát vyvázne se zraněním.

Přes 380 železničních přejezdů eviduje v Olomouckém kraji Správa železniční dopravní cesty. Více než 200 jich zabezpečují signalizační sloupy, na 44 jsou závory a sedm hlídají kamery. I přesto se dodnes najdou lidé, kteří si troufnou přejít přes koleje na červenou. Jak zjistil Český rohlas Olomouc, hazardéři jsou i v Olomouci.

„Nechodím na červenou. Ono je něco jiného, pokud vlak stojí ve stanici a bliká červená – tam teda není problém, tam jsem přešla. Poněvadž, když vlak stojí a je to jednokolejka, tak se nemůže nic stát,“ přiznává se paní Milada.

Podobná situace je na Novosadské ulici, kde koleje kříží vytíženou výpadovku směrem na Tovačov. Malá zastávka v zatáčce nedaleko přejezdu… do vlaku nastupují cestující a červené světlo bliká, i když se souprava ještě nerozjela. Na poslední chvíli přibíhá starší paní v růžové halence. Rychle se rozhlédne, přidá do kroku a koleje přejde.

Paní rychlým krokem odchází a víc se bavit nechce. Přes Novosadský přejezd denně prochází paní Alžběta. Na červenou by si přejít netroufla: „Nešla bych. Chodím tady každý den a vidím tu ten křížek.“

Železniční přejezd v Olomouci Holici

Dřevěný křížek stojí jen pár metrů od kolejí. Připomíná, že před dvanácti lety tady tragicky zahynul šestadvacetiletý letý Roman. Novosadská je rušná, jen během dvou minut přejelo asi šedesát aut. Před reportérkou si lidé ale na červenou přes přejezd netroufli. Přes koleje ovšem vede i odbočovací pruh. Každou chvíli se vytvoří fronta a někteří nepozorní řidiči zůstanou stát s autem přímo na přejezdu.

Křižovatka na Nových sadech je jedna ze dvou, které ve městě hlídají kamery. Nejvíce nehod v Olomouci eviduje Správa železniční dopravní cesty na Rybářské ulici.

„Více těch střetnutí, což bylo sedm, je v Olomouci na ulici Rybářská na trati Olomouc – Prostějov. Tam bylo před čtyřmi roky uděláno moderní zabezpečovací zařízení a kolize se omezily. Všechny přejezdy vyhovují všem platným předpisům, a pokud jsou nebezpečné, tak je to pouze z důvodu chování účastníků silničního provozu,“ vysvětluje ředitel oblastního ředitelství Olomouc Ladislav Kašpar. Za přecházení kolejí na červenou hrozí chodcům i cyklistům bloková pokuta až dva a půl tisíce korun. Řidiči navíc přijdou o sedm bodů.

autor: mot
Spustit audio