Praha počítá s otevřením tunelu Blanka 20. září, soud rozhodne o dluhu

Praha se už několik měsíců pře o miliony korun se správcem stavby tunelu Blanka, firmou IDS. Ta po hlavním městu požaduje za svou práci 303 milionů korun. Dnes by měl rozhodčí soud říct poslední slovo v tom, kolik peněz společnost nakonec dostane. Tunel Blanka by se měl otevřít v neděli 20. září, řekl v ranním interview Radiožurnálu radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Rozhodčí soud dnes nejpíše rozhodne ve sporu mezi Prahou a společností Inženýring dopravních staveb. Ta chce po hlavním městu 303 milionů korun za nezaplacené faktury za správu tunelu Blanka.

Soud už letos v únoru rozhodl, že IDS má na peníze nárok. Přesnou částku ale nestanovil a nechal na obou stranách, ať se dohodnou. Spor ale smírem neskončil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbu Blanky shrnul Martin Karlík a hostem Ranního interview byl pražský radní pro dopravu Petr Dolínek

„V prvé řadě očekáván spravedlivý verdikt,“ řek v Ranním interview pražský radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

„Doufám, že rozhodčí soud zohlední všechny aspekty daného problému. My jako Praha víme, že určitě něco se hradit musí, protože IDS nějakou práci odvedla, v tom problém není.“

„Nicméně částka 300 milionů nám přijde neadekvátní, a proto jsme ani nebyli schopni najít shodu s protistranou,“ připomněl Dolínek a za odpovídající sumu označil zhruba částku poloviční.

Blanka dostala přednost před Danou a Hankou

O řešení dopravy městem pomocí okruhů a tunelů se přemýšlelo v 90. letech, uvažovalo se o tunelech Hanka, Dana nebo Blanka. Jména jim daly podle prvních písmen čtvrtí, kterou měly z většiny procházet, Hanka přes Holešovice, Dana přes Dejvice a Blanka přes Bubny.

Na této verzi se zastupitelé hlavního města shodli 9. 9. 1999. Stavba začala po odvoláních různých občanských sdružení v roce 2007. O rok později se v parku Stromovka propadla země a objevil se tam kráter.

Cena měla být původně 21 miliard a 200 milionů korun, postupně se zvyšovala a teď už se společně s napojením na Strahovský tunel a křižovatkou Malovanka dostala na 43 miliard.

Jezdit se tunelem mělo už v roce 2012, pak se otevření posouvalo, loni se mluvilo o 2. prosinci, kdy má Blanka svátek, ale ani to se nepovedlo a tunelem se stále nejezdí.

Radnice počítá s otevřením 20. září

Otevření tunelu Blanka se naposledy zpozdilo kvůli poničeným kabelům. Jak poznamenal radní pro dopravu Petr Dolínek, výměna už skončila.

„Jsme ve fázi, kdy dochází k předávání jednotlivých dílů stavby. A zároveň dochází k přípravným krokům pro komisní zkoušky, které by měly vést k tomu, abychom získali všechna potřebná razítka ke zkušebnímu provozu.“

„Pakliže všechno dobře dopadne, všichni dodavatelé všechno dokážou, je stanoven den otevření tunelového komplexu na 20. září,“ řekl v Ranním interview Petr Dolínek.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme