Začíná zápis do prvních tříd

Budoucí prvňáčci chodí postupně ode dneška do 15. února k zápisu do základních škol. Některé mají kvůli malému počtu dětí obavu, kolik z nich se jim do prvních tříd přihlásí. Jsou ale také školy, které nemohou uspokojit všechny zájemce. Mezi takové patří základní škola v Porubské ulici v Ostravě. Specializuje se na jazyky a hlásí se na ni děti ze všech částí města. Kvůli nedostatku míst proto strávili jejich rodiče mrazivou noc ve frontě před školou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

školačka

školačka | Foto: Základní škola Hluboká nad Vltavou

Riskovat, že se jeho dcera na vyhlášenou základní školu nedostanu, nechtěl ani její otec Boris Renner z Ostravy-Svinova. I on probděl před školou spolu s dalšími 60 rodiči mrazivou noc. "Seděl jsem tady, dokud mne nevystřídala tchýně, pak manželka, tatík a nakonec jsem tu já. Měl jsem tu židli a spacák. Chodí sem starší dcera a měli bychom problém s vozením dcery někam jinam. Tato škola je dobrá."

V žádané ostravské základní škole mají jisté místo jen děti, které bydlí poblíž a patří do zdejší spádové oblasti. Ředitelka měla v plánu otevřít dvě první třídy. Pro velký zájem rodičů se ale pokusí vyjednat prostory pro třídu další.

Celkově by mělo i letos přijít k zápisům méně prvňáčků než loni. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělávání Pavel Žďárský. Podle jejich odhadů jde zhruba o 90 tisíc dětí, "což je o 260 dětí méně než v září 2004. Nově přijatých prvňáčků bude odhadem 88 900. Zbytek tvoří žáčci, kteří si budou muset první třídu zopakovat. Rodiče mohou pro své děti zvolit školy veřejné, církevní, soukromé. Preferovány by však měly být školy v místě bydliště."

Markéta Kaclová, Milada Richterová, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme