Fond ohrožených dětí zatím dotaci nedostane, vláda chce vidět ekonomický plán

Vláda se neshodla na mimořádné podpoře pro Fond ohrožených dětí. Organizaci, která provozuje Klokánky určené pro děti v tísni, chybí do konce roku 20 milionů. Vláda bude chtít po fondu ekonomický plán. Podporu znovu projedná za tři týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

O možné mimořádné dotaci pro zadlužený fond jednala vláda včera.

„Naprostá většina členů a členek vlády se shodla na tom, že ta čísla, která byla předložená Fondem ohrožených dětí, nejsou v takové podobě, abychom z toho poznali, že je skutečně zaručeno, že ta dvacetimilionová dotace fondu skutečně pomůže a že fond díky tomu přežije,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Teoreticky tedy fond stále může dotaci získat, vláda se podle Marksové k jednání znovu vrátí za tři týdny.

„Nikdo z nás určitě nechce, aby tato organizace zanikla. Na druhou stranu jiné organizace takové podmínky nemají, protože nemají tu drzost, aby se zadlužily a dávaly potom požadavky na vládu. To je prostě trošku problém, že ta soutěž je neférová,“ řekla ministryně.

Ohrožené Klokánky

Ředitel fondu Jan Vaněk Českému rozhlasu řekl, že všechny údaje včetně krizového plánu už organizace předložila v žádosti o dotaci. Bude proto po vládě chtít upřesnit, co má nový plán obsahovat.

To, že vláda rozhodnutí o příspěvku odložila, může podle Vaňka ohrozit existenci některých zařízení. Aby fond umořil dluhy, bude možná muset uzavírat či prodávat některé budovy.

„Ve hře je samozřejmě i možnost prodeje některých budov, kde jsou právě umístěny Klokánky, to znamená, kde jsou umístěny děti,“ řekl Vaněk.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme