Zvon z Přepeř z 15. století a tajemný nápis na něm prozkoumají odborníci

V kostele svatého Jakuba staršího v Přepeřích u Turnova mají zřejmě nejstarší zvon v Pojizeří. Pochází totiž z poloviny 15. století. V současnosti si ho mohou prohlédnout návštěvníci svatostánku zblízka – po nedávném dokončení oprav ho kostelník snesl ze sanktusové věžičky. Brzy pak začnou zvon zkoumat odborníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel v Přepeřích u Turnova

Kostel v Přepeřích u Turnova | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Ti se budou zabývat tajemným nápisem, který na zvonu je.

„Profesor Šimák by ho před sto lety označil za enigmatický, protože ho nelze rozluštit. Byť ta jednotlivá písmena jsme schopni odhalit, tak nápis, jak jsme zvyklí ho kontinuálně číst, nedává žádný smysl,“ řekl o zvonu archivář ze Semil Pavel Jakubec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prastarém zvonu v kostele v Přepeřích natáčela redaktorka Ivana Bernáthová

Podle něj by mohlo být jedno z možných vysvětlení takového nápisu, že byl zvonař negramotný.

„Měl pouze formu, měl vzor, podle kterého dával ten nápis dohromady. Něco se mohlo stát, že mu třeba ten nápis při komponování té formy spadl nebo se poškodil, muž nevěděl, jakým způsobem to dát zpátky, tak ta písmenka tam nalepil víceméně tak, jak ho napadlo,“ nabízel možnou verzi Jakubec.

„Některá ta písmena jsou dokonce otočená vzhůru nohama. Některá, zdá se, že jsou dokonce jakoby vodorovně postavená, takže je vidět, že tomu vůbec nerozuměl,“ dodal archivář.

Další varianta by podle Jakubce mohla být, že nápis něco skrývá.

„Ale potom si spíš klademe otázku, pro koho by takový nápis byl, když už v tehdejší době by byl těžko rozluštitelný. Dokonce ani nevíme, v jakém jazyce by to bylo. Trošku se tam rýsuje latina, němčina, ale není v té době vyloučená ani čeština, i když to bych spíš vylučoval,“ uvažoval Jakubec.

I když jsou lidé z Pojizeří zvědaví, jak si s nápisem na zvonu jazykovědci a historici poradí, pro věřící je důležitější, že je jejich kostel po dvanácti letech kompletně opravený.

Vladislav a Helena Krejčíkovi z Turnova měli při vstupu do honosně nazdobeného kostela velmi sváteční pocit. „Silný pocit až dojetí,“ chválila paní Helena.

„My sem do toho kostela chodíme, tak víme, že je krásný. A potom zrestaurování to ještě víc vyniklo,“ doplnil pan Vladislav.

Kostel v Přepeřích u Turnova | Foto: Ivana Bernáthová

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme