Odvolací soud zmírnil trest pro Rathovu spolupracovnici Alexu, podmínka však platí

Šárka Alexa nebude platit skoro osmimilionovou škodu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který však obžalované ponechal podmíněný trest. Bývalá šéfka Středočeské turistické informační služby (STIS) podle pravomocného rozsudku manipulovala s veřejnými zakázkami. Vinu odmítá s tím, že jen plnila úkoly nadřízených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší šéfka Středočeské turistické a informační služby Šárka Alexa a její právní zástupce před odvolacím řízením u Vrchního soudu v Praze

Někdejší šéfka Středočeské turistické a informační služby Šárka Alexa a její právní zástupce před odvolacím řízením u Vrchního soudu v Praze | Zdroj: ČTK

STIS byla akciová společnost vlastněná Středočeským krajem.

Podle rozsudku z letošního jara Alexa v roce 2009 – tedy v době, kdy kraj vedl jako hejtman David Rath – nezákonně rozdělila tendr na propagaci historických osobností kraje na sedm menších částí. Pak nebylo třeba vypisovat otevřené výběrové řízení a zakázky dostala jedna firma.

Alexa dostala podmíněný trest a měla také zaplatit skoro osm milionů za škodu, kterou kraji svým postupem způsobila. U odvolacího soudu vypověděla, že na projektu nejdříve odmítla spolupracovat, protože se zakázkami neměla zkušenosti.

„Představenstvo řeklo, že se projekt musí dokončit, takže bude dělat celé výběrové řízení odbor regionálního rozvoje a povede si to představenstvo samo. Já jsem v náplni práce měla podepisování smluv, protože jsem byla výkonný ředitel té akciové společnosti, takže jakýkoliv úkol jsem dostala, tak jsem plnila,“ přiblížila.

Soud: Formálně nesla odpovědnost

Soudkyně Vrchního soudu v Praze Lenka Konopová ale tento argument nepřijala. Pokud Alexa zadávání zakázek nerozuměla, měla podle ní odstoupit z funkce ředitelky informační služby.

„To nic nemění na tom, že za to formálně nesla odpovědnost. Protože se jedná o osobu gramotnou a inteligentní, tak se nelze spokojit s vysvětlením, že plnila pokyny nadřízených. Protože pokud by přemýšlela o tom, co podepisuje, a zabýval se tím, nutně musela zjistit, že se jedná o činnost nezákonnou, o činnost nekalou,“ vysvětlila.

Soudkyně tak potvrdila Šárce Alexe podmínku, snížila ale zkušební dobu trestu ze tří na dva a půl roku. Zrušila ovšem také povinnost zaplatit způsobenou škodu. Středočeský kraj ji ale může vymáhat v civilním řízení.

V případu svědčil mimo jiné někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath, který s Šárkou Alexou spolupracoval. Obžalované se zastal. Řekl, že zakázky procházely kontrolou a že jeden člověk jejich manipulaci nemohl zvládnout.

Zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu

Šárka Alexa se k trestu nechtěla vyjádřit. Dál trvá na tom, že měla kompetence podepisovat zakázky v hodnotě do 200 tisíc korun.

„Nad 200 tisíc korun jsem měla příkazy představenstva, tyhle příkazy představenstva jsem předložila soudu. To znamená, že pokud někdo bude dělat ve státní správě a bude dostávat příkazy od svých nadřízených, tak je možné, že u soudu s tím neuspěje, což vůbec nechápu, jak je tady v České republice tohle možné,“ poznamenala dnes Alexa.

Žena, která je v současnosti pověřenou šéfkou Regionálního muzea v Jílovém u Prahy, prý zváží dovolání k Nejvyššímu soudu. Její právník Jaroslav Ortman ovšem alespoň uvítal, že Alexa nebude platit téměř osmimilionovou škodu.

„Bylo by to likvidační. Znamenalo by to, že do konce svého života by měla na krku exekutora, brala by životní minimum a celá její rodina by byla v troskách. Takže tohle úspěch je,“ poznamenal.

Lhůtu na rozhodnutí si ponechal i státní zástupce Jan Karabec.Ten zmírnění trestu zatím nechtěl komentovat. Počkat si chce na písemné vyhotovení rozsudku: „V návaznosti na to potom budeme reagovat. Pokud jde o skutková zjištění v první části, tak ta jsou v souladu s návrhy žaloby, a to ostatní bude samozřejmě otázkou dalšího.“

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme