Soud uložil bývalému soudci Havlínovi 6,5 roku vězení za braní úplatků

Kladenský soud uložil bývalému soudci Ondřeji Havlínovi za korupční jednání trest 6,5 roku vězení a pokutu 350 tisíc korun. V kauze soud rozhodoval dohromady o sedmi obžalovaných. Skupina podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčová zahlazovala tresty pro řidiče, kterým hrozil trest za řízení pod vlivem alkoholu. Za to inkasovali její členové desítky tisíc korun. Verdikt zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obhájce pro Ondřeje Havlína žádal podmínku, státní zástupkyně šestiletý trest.

Havlín se soudu ze zdravotních důvodů neúčastnil a rozhodl se nevypovídat. Po zadržení se doznal ke čtyřem z pěti bodů, ze kterých byl obžalován.

V případu figuruje dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu soudce Ondřeje Havlína, který byl nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků, mluvil Tomáš Novosad ze Soudcovské unie

Jim soud vyměřil podmíněné i nepodmíněné tresty. Fialovi uložil tři roky a deset měsíců, Šteflovi 2,5 roku se čtyřletou podmínkou.

Rozhodnutí není pravomocné, zatím není jasné, zda se někdo z odsouzených odvolá.

"Musím se poradit se svým klientem, abych věděl, co si přeje. Nevím, co čekal on," řekl po vynesení rozsudku novinářům Havlínův obhájce Michal Hráský.

První viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad považuje Havlínovu kauzu v rámci české justice za velmi výjimečnou záležitost.

„Opravdu není mnoho našich kolegů, kteří by čelili takovému podezření a takovému rozhodnutí soudu prvého stupně,“ poznamenal Novosad ve vysílání Radiožurnálu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme