Časopis slovenského hejtmana Kotleby varuje před uprchlíky a zesměšňuje Židy

Rok a půl od nástupu do funkce hejtmana Banské Bystrice nepřestává Marian Kotleba budit rozruch. Loni krajský časopis otiskl materiál oslavující válečný režim Jozefa Tisa, nyní doprovodil článek o snižování zadluženosti kraje antisemitskou karikaturou a brojí proti uprchlíkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba | Foto: www.kysuce.sk

V aktuálním vydání krajského časopisu se objevil přeškrtnutý obrázek znázorňující starého muže s velkým nosem a štosem bankovek v ruce. Vizuální styl ilustrace velmi připomíná protižidovské karikatury, které vycházely v tisku v období nacismu. Na jiných stránkách časopis varuje před uprchlíky z muslimských zemí. Prý budou znásilňovat slovenské ženy.

Kotleba tvrdí, že časopis financuje ze své hejtmanské rezervy. V minulosti na něj přispíval i kraj. Když ale vyšel článek, který Tisův autoritářský režim popisoval jako ráj na zemi, krajské zastupitelstvo neschválilo hejtmanovi další dotaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský hejtman Marián Kotleba stále budí rozruch. Časopis, který financuje, varuje před imigranty. Více informací přinesl redaktor ČRo Vojtěch Berger

Krajský časopis dostávali lidé původně zdarma do schránek. V současnosti jsou všechna vydání dostupná na internetu. Protože časopis nemá tiráž a pod články nejsou uvedena jména autorů, nikdo přesně neví, kdo materiály připravuje.

Kotleba se chlubí, že snížil zadlužení kraje. Revoluce v kraji se ale nekonala. Slovenská média upozorňovala na klientelismus na krajském úřadě v Banské Bystryci. Hejtman si tam údajně přivedl spolustraníky z LSNS, a dokonce i některé příbuzné.

Jak probíhala výběrová řízení, není jisté, kraj o tom neinformoval.

Marian Kotleba se netají tím, že by se rád dostal výš. Příští rok na jaře prý bude kandidovat i v parlamentních volbách. Přímo v kraji mu ale podpora klesla. Podle nedávné reportáže z obce Polomka, která vyšla v Denníku N, jsou z něj lidé zklamaní.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme