Počasí bude o víkendu lákat k vodě, v příštím týdnu se vrátí vedra

Po chladnějším počasí z minulých dní se teploty koncem týdne dostanou k příjemným letním hodnotám, i když sluníčko na obloze postupně vystřídají mraky. Přeháňky se ale objeví jen výjimečně. V příštím týdnu pak teploty opět zamíří nad tropickou třicítku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunečné počasí (ilustrančí foto)

Slunečné počasí (ilustrančí foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Počasí v pátek bude opravdu příjemné. Čekáme jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na jihu Moravy bude místy až 13 stupňů. Nejvyšší denní vystoupí na 21 až 25 °C,“ přibližuje Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu nás čeká zpočátku polojasno, během dne od západu ale většinou oblačno a v Čechách ojediněle možnost přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C.

V neděli bude na obloze více mraků, přeháňky se ale vyskytnou jenom ojediněle. K večeru se bude od západu vyjasňovat. Teploměry budou ukazovat 25 až 29 °C.

Po víkendu se bude podle meteorologů dále oteplovat. „Čekáme většinou slunečné počasí, polojasno nebo skoro jasno, a teploty v pondělí 27 až 31 °C. V dalších dnech by se měly pohybovat mezi 29 až 33 stupni. Takže opět nás čeká větší vlna veder,“ dodává Tomáš Mejstřík.

Předpověď nepotěší houbaře

Počasí, které na příští dny slibují meteorologové, ale rozhodně nepřeje houbařům. Kvůli horkému a suchému červenci houby skoro nerostou a situace je podle mykologů vážná. Pokud nepřijde několikadenní vytrvalý déšť, může se stát, že letos ani žádné houby nebudou. Zatím na ně houbaři v lese narazí jen výjimečně.

„Třeba na Broumovsku, na těch krajích, kde byly občas místní bouřky, tak se tam najdou třeba křemenáče nebo kováři. Ale to jsou ojedinělé nálezy a obvykle je to v místech, kde vyvěrá voda, a je to velmi, velmi skrovné,“ potvrdil Českému rozhlasu mykolog Jiří Baier.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme