Kouzelník Harry Potter i jeho stvořitelka J. K. Rowlingová slaví narozeniny

Autorka knih o Harry Potterovi J. K. Rowlingová dnes slaví 50. narozeniny. Příběh o tom, jak chudá matka samoživitelka po kavárnách sepsala jednu z nejúspěšnějších knižních sérií posledních let, je snad stejně slavný jako série sama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská spisovatelka  J.K.Rowlingová

Britská spisovatelka J.K.Rowlingová | Zdroj: Reuters

Příběh o mladém čaroději byl také natočen. Filmovému úspěchu ale předcházel ten knižní. Knih o Harrym Potterovi se po celém světě prodalo 450 milionů výtisků. Z Rowlingové se tak spolu s její postavou stala hvězda.

„Víte, když jsem tu knihu psala, nebyla jsem úplně sebevědomá, vlastně jsem nebyla vůbec sebevědomá. Ale věřila jsem, že umím napsat dobrý příběh,“ svěřila se autorka v rozhovoru se slavnou americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou.

„Když jsem se jednou vracela z kavárny, měla jsem takový intenzivní pocit, že největší problém bude tu knihu vydat. Když se to podaří, bude úspěšná."

Spisovatelka také moderátorce potvrdila zvěsti o tom, že celý příběh o Harry Potterovi ji napadl ve vlaku po cestě z Manchesteru do Londýna.

„Bylo to jako rána - bum bum bum. A pak to začalo. Chlapec neví, že je kouzelník. Bude chodit do školy, budou tam čtyři koleje a tak dál,“ popsala Rowlingová.

Autorka napsala ještě román Prázdné místo nebo dvě detektivky, které vydala pod pseudonymem Robert Galbraith.

Většina lidí ji ale má spojenou právě se sedmi knihami o Harrym Potterovi. A pojí ji s ním i datum narození. Spisovatelka J. K. Rowlingová slaví 50 let, Harrymu by bylo 35.

Joanne Rowlingová | Foto: Český rozhlas

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme