Po útoku židovských extremistů uhořelo na Západním břehu Jordánu dítě

Osmnáctiměsíční palestinské dítě uhořelo po útoku židovských extremistů na Západním břehu Jordánu. Otec, matka a starší syn skončili se zraněními v nemocnici. Palestinská rodina spala, když útočníci rozbili okna odinného domu nedaleko Nábulusu. Následně do něj naházeli zápalné lahve, celý dům začal rychle hořet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boty před domem na Západním břehu Jordánu, kde po útoku židovských extremistů uhořelo dítě

Boty před domem na Západním břehu Jordánu, kde po útoku židovských extremistů uhořelo dítě | Zdroj: Reuters

Za útokem zřejmě stojí extremisté z řad židovských osadníků. Na spáleném domě po sobě zanechali nasprejované extremistické nápisy v hebrejštině „pomsta“ a „ať žije mesiáš“.

Otci rodiny se podařilo zachránit z hořícího domu manželku a čtyřletého syna. Menšího, rok a půl starého syna, už ale v dýmu a plamenech nenašel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osmnáctiměsíční palestinské dítě uhořelo po útoku židovských extremistů na Západním břehu Jordánu. O incidentu informuje zpravodaj Štěpán Macháček

Podle očitých svědků byli pachatelé čtyři a z místa útoku ve vesnici Kfar Douma u Nábulusu se dali na útěk směrem k židovské osadě Maale Efraim. Útok už odsoudili palestinští i izraelští politici.

„Izraelská vláda tento odporný teroristický čin jednoznačně odsuzuje. Budeme proti terorismu bojovat a terorismus porazíme bez ohledu na to, kdo za ním stojí. Pachatele přivedeme ke spravedlnosti," řekl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

Voják hlídá dům na Západním břehu Jordánu, kde po útoku židovských extremistů uhořelo dítě | Foto: Reuters

Úřad palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse naopak viní izraelskou vládu a její pokračování ve výstavbě židovských osad. Právě z nich pravděpodobně čtyři pachatelé nočního útoku pocházejí.

„Znovu jsme svědky jednoho z izraelských zločinů. Je to zločin jak válečný, tak i zločin proti lidskosti. A my nebudeme mlčet. Dokud bude trvat izraelská okupace, budou pokračovat i podobné zločiny. Připravujeme žalobu k mezinárodnímu trestnímu soudu,“ prohlásil po útoku palestinský prezident Abbás.

Útok nepochybně vyvolá nepokoje mezi Palestinci. Už po dnešní modlitbě došlo ke střetům s izraelskou armádou a panují obavy, že se situace bude nadále vyostřovat.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme