Francouzské Calais hlídá více policistů. Do Velké Británie se pokusilo dostat méně běženců

Situace ve francouzském Calais se dočasně uklidnila. V noci na dnešek se o přechod Eurotunelem pod kanálem La Manche pokusilo méně běženců než v minulých dnech. Odrazují je od toho posílené policejní hlídky. Politici však volají po dlouhodobějším řešení. Běženců ve Francii stále přibývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti prolézají nedaleko Calais dírou v plotě. Chtějí se dostat do Eurotunelu z Francie do Velké Británie

Migranti prolézají nedaleko Calais dírou v plotě. Chtějí se dostat do Eurotunelu z Francie do Velké Británie | Zdroj: Reuters

V přístavním městě Calais se zvýšil počet policistů, kteří hlídají francouzsko-britskou hranici. Díky tomu se podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Šmída situaci dočasně uklidnila.

„Situace není úplně v normálu. Ale jestliže se v minulých dnech pokusilo asi 2000 migrantů dostat přes ploty až do tunelu, tak teď mluvíme o mnohem menším počtu, o desítkách, někde možná stovkách běženců. Je to ale jenom dočasné uklidnění samozřejmě,“ upozorňuje Šmíd.

Starostka Calais Natacha Bouchartová volá po mimořádném francouzsko-britském summitu, který by situaci na hranici řešil.

Policie zadržela na dálnici D5 v Ostrově u Stříbra kamion s desítkami migrantů

Číst článek

„Je to jedna z mnoha možností, co s tím dělat. Ve městě Calais jsou dva uprchlické tábory. Počet lidí, kteří přicházejí z jihu, se zvyšuje. Město Calais je do určité míry paralyzováno, protože migranti se pohybují i v jeho centru, a obyvatelé nevědí, co s tím,“ přibližuje zpravodaj Šmíd a dodává:

„Je jen otázkou času, kdy si další větší skupina migrantů řekne, že nemá co ztratit, a znovu zaútočí na ploty. Policisté nemohou zůstat v současném stavu. Buď budou potřebovat další posily, nebo se v příštích měsících bude muset něco změnit.“

Eurotunel (Eurotunnel) | Foto: Michal Jindra

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme