Sucho ničí městskou zeleň. Řada zejména čerstvě vysazených stromů nepřežije

Nedostatkem srážek z posledních dní trpí i městská zeleň. Třeba v Brně odhadují, že kvůli suchu uhyne asi čtvrtina dřevin vysázených na jaře, a podobné problémy hlásí i další města. I když se v posledních dnech objevily deště, jsou místa, kde nespadla ani kapka. Odborníci mluví o nejhorším suchu za posledních dvanáct let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zalévání, zahrada, sucho (ilustrační foto)

Zalévání, zahrada, sucho (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

Suchem trpí zejména mladé, nově vysazené stromy, které ještě nemají dostatečně bohatý kořenový systém, a nedokážou tak čerpat dostatek vláhy ze země. Ani zalévání mnohým nepomůže.

„Skoro na každé ulici, kde jsme sázeli, nějaký suchý strom je – Tyršova ulice, Hoblíkova, Helfertova, Zdráhalova,“ vypočítávala Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrovolní hasiči v Hradci Králové pomáhají se zaléváním městské zeleně. Natáčel o tom Ondřej Vaňura

„Záleží, jestli je to vysazeno ve zpevněné ploše, tam je to samozřejmě největší problém, protože to okolí je hodně rozehřáté. Pokud je to v pásu, tak tam to ty rostliny zvládají trošku líp,“ doplnila.

Škody budou i na starších stromech, obzvlášť těch, které nejsou „v kondici“. „Jsou to stromy, které už byly třeba trošičku oslabené a sucho jim v uvozovkách pomohlo,“ podotkla Alexandra Koutná.

Brno není s těmito problémy osamocené. Obzvlášť se dopadu sucha obávají zejména na Břeclavsku a Znojemsku, které patří k nejteplejším a nejsušším částem České republiky.

Pomáhají obyvatelé i dobrovolní hasiči

Třeba v Mikulově zrovna nedávno v rámci revitalizace zeleně vysadili na 700 mladých stromů – část v ulicích města a část v aleji lemující silnici k místní části Mušlov.

„Zaléváme to každý den teď v období sucha a samozřejmě některé ty stromy schnou. Těžko říct, jestli vydrží, ale myslím si, že pár těch stromů asi nevydrží,“ uvedl Václav Gembický, ředitel městské společnosti TEDOS, která má zálivku na starosti.

Mikulovská radnice v souvislosti se suchem vyzývá obyvatele, aby pomáhali se záchranou zeleně, třeba tím, že budou zalévat nově vysazené stromy před svými domy. Podobně obyvatele už před časem vyzvala i radnice v Novém Jičíně v Moravskoslezském kraji.

Sucho, vyprahlost, země, půda (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Netradiční pomoc při péči o městskou zeleň mají v těchto dnech technické služby v Hradci Králové. Se zaléváním jim v těchto dnech pomáhají dobrovolní hasiči z Plačic, Plácek, Svinar a Třebše.

„Nám byl přidělený jeden zaměstnanec technických služeb, který ví, které ty stromy je potřeba zalít,“ popsal velitel dobrovolných hasičů v Plačicích David Rakovský. „Tady máme dva hasiče, kteří obsluhují cisternu, vysunují hadici a pomáhají mu se zaléváním,“ přiblížil.

Problémy se suchem musí řešit i správce arboreta v Bílé Lhotě na Olomoucku. Vody ve studni je málo. „Máme v ní pokles asi metr a půl oproti normálnímu stavu poměrně pomalu se doplňuje, když ji vyčerpáme,“ uvedl správce arboreta Jaroslav Erletz.

Trvá tři dny, než se studna naplní. I tak ale stačí jen na zalévání záhonů a spodní části parku. V parku je sice rozlehlé jezírko, slouží však jen jako domov zdejších leknínů a kachen. Zalévání z něj mají zahradníci zakázáno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu sucha v arboretu v Bílé Lhotě na Olomoucku natáčela redaktorka Monika Tomášková

V parku, který za sezonu navštíví zhruba deset tisíc turistů, roste na tři sta druhů stromů a keřů z celého světa. Nejhůře české léto zvládají ty ze severu.

Oslovení návštěvníci dopady sucha nijak zvlášť nevnímali, podle Erletze se však nedostatek vláhy nemusí projevit na stromech hned.

„Listnáče uberou na množství listí nebo listí trošku seschne, u těch jehličnanů to někdy bývá vidět až třeba další rok na přírůstku. Některé dřeviny kvůli tomu, že jsou ve stresu, chytnou nějakou chorobu nebo začnou vytvářet šišky – snaží se rozmnožit na další léta,“ řekl Erletz.

Palmy by nepřežily zimu

Klimatologové varují, že podobná horká a suchá období může Česká republika očekávat stále častěji. Městští zahradníci se s tím snaží počítat.

Více vysazují například akáty nebo javor babyku, které sucho a horko snášejí poměrně dobře. Častěji se lze setkat také s ibišky.

Palmy však zatím v českých a moravských městech zřejmě jen tak neporostou. Pořád totiž v zimě přicházejí mrazy, které by tyto subtropické rostliny nepřežily.

Vlasta Gajdošíková, Ondřej Vaňura, Monika Pustovková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme