Půjde hlavně o výměnu informací, říká Zaorálek k plánované cestě do Libanonu

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si chce v Libanonu s tamním šéfem diplomacie vyměnit informace o pátrání po pěti zmizelých Češích. Řekl to po jednání krizového štábu v pražském Černínském paláci. Termín cesty by si měli ministři upřesnit ještě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

„Nám jde o to, aby tato kauza byla vyšetřena,“ uvedl Zaorálek s tím, že v Libanonu by měl jednat s politiky a vyšetřovateli. „Jediný účel té cesty, pokud k ní dojde, bude získat informace,“ podotkl.

Pětice Čechů je pohřešovaná od půlky července. V údolí Bikáa, nedaleko města Kefrajá, bylo tehdy v opuštěném autě nalezeno pět českých pasů, peníze a další cennosti. Ve skupině byli dva novináři, tlumočník, voják a advokát.

Spolu s Čechy zmizel také řidič taxi. Ten je bratrem Libanonce Alího Fajáda, zadržovaného kvůli podezření z podpory terorismu v Česku.

Pohřešovaný český právník nejel do Libanonu za námi, tvrdí příbuzní Alího Fajáda

Číst článek

Zaorálek poznamenal, že to klíčové se odehrálo v Libanonu, ale že vyšetřování probíhá i na české straně.

„My jsme připraveni informace, které máme, poskytnout libanonské straně a zároveň bychom chtěli, abychom spolupracovali, abychom eventuálně dostali informace o tom, co se odehrálo tam. My vlastně nevíme kde, nevíme, kdo za tím je,“ dodal ministr.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme