Nechali byste si líbit takovou stravu? Podívejte se, jak se vaří na britské válečné lodi

Jak se baští na moři? Dobře! pochvaluje si v reportáži přímo z paluby britské vlajkové lodi na Baltu polský zpravodaj Vít Pohanka.

Co takhle kuřecí kari s houbami nebo hovězí chilli? Servírují se i špagety nebo ravioly s rajčatovou omáčkou. Kde? Na britské válečné lodi HMS Ocean. Nedávno byla na cvičení na Baltu. Takovou příležitost si náš zpravodaj v Polsku Vít Pohanka nemohl nechat ujít a právě kuchyň byla místem, které ho zajímalo skoro nejvíc…

Hovězí chilli mezi posádkou vede

Přešel jsem do hlubokých útrob lodi, kde dvě desítky kuchtíků nepřetržitě vaří, přenášejí velké várnice, hluboké tácy. Je tady horko skoro jak v parní lázni. Vůně připravovaných pokrmů je o to intenzivnější, že větrání je uvnitř lodi vždycky problém.

Dnes se podává kuřecí kari s houbami, hovězí chilli, špagety s rajčatovou omáčkou, ravioly s rajčatovou omáčkou, klobása s fazolemi nebo kuřecí polévka. „Mezi posádkou vede hovězí chilli, bezkonkurenčně. Toho se musí navařit nejvíc,“ říká kuchtík Patrick.

„Bez doplnění zásob vydržíme až dva měsíce“

Lodní kuchyně, to je takové stísněné mraveniště. Neustálý pohyb a shon. Stěží najdu místo, kam se postavit, abych nepřekážel. A všechno to hemžení má na povel stravovací důstojník Anthony Chalham.

„Je to tvrdá práce. Není to složitá, ale tvrdá práce. Všechno se musí dobře plánovat. Kuchyně a jídelna jsou otevřené 24 hodin, chlapi jsou 8 hodin ve službě, pak mají 8 hodin volno. A tak to jde pořád dokola,“ popisuje.

Čtěte také

„Teď vaříme pro 998 lidí. Z toho je asi 240 vyšších důstojníků, zbytek nižší hodnosti a mužstvo. Práce je hodně,“ dodává.

Nesmírně důležité je podle něj mít na paměti zásobování. „Jídelníček přizpůsobujeme programu lodi. Zásoby doplňujeme při všech zastávkách v přístavech. Hlavně vždycky, když to jde, kupujeme čerstvou zeleninu a ovoce. Když vaříme pro 900 lidí, vydržíme na moři bez doplnění zásob tak asi 60 dnů.“

Zasloužená sebechvála


Dokonce i Francouzi říkají, že jim chutná. To mluví za všechno!

Cvičení Severoatlantické aliance na Baltu jsou mezinárodní. Na palubě jsou proto vojáci z různých zemí, někteří s hodně mlsným jazýčkem. Britští kuchtíci prý kvůli tomu ale trémou netrpí.

„Dokonce i Francouzi říkají, že jim chutná. To mluví za všechno. Vaříme s láskou a je to poznat na jídle, které jim servírujeme,“ dme se pýchou Anthony.

Říká se, že sebechvála … no, však víte. Ale já můžu jeho slova se slastně plným žaludkem potvrdit.

autor: vpo
Spustit audio