Daiquiri, čaj nebo snad pivo? Pavel Maurer prozrazuje, co s oblibou pijí prezidenti

2. srpen 2015
Glosa Pavla Maurera

Co člověk, to jiná chuť. Někdo si rád otevře pivo, jiný si dopřeje sklenku vína a další vychutnává koktejl. Tušíte ale, co rádi pijí prezidenti? Pátral po tom známý gastronaut Pavel Maurer.

Víte, co pijí prezidenti? Nebojte se, nebudu mluvit o těch našich. Jednak nemám úplně všechny informace a ono se to většinou v naší zemí stejně rychle prosákne. Asi bych vás moc nepřekvapil tím, co měl rád třeba Václav Havel. A co pije náš současný prezident? To většina národa ví. Nebo si alespoň myslí, že ví.

Tentokrát mě zajímají američtí prezidenti. Podle spolehlivého zdroje si první americký prezident George Washington oblíbil tmavé pivo typu porter. Bylo silné a koncem 18. století patřilo ke skutečným skvostům pivovarnického umu. Ale třeba slavný a tragicky zastřelený John F. Kennedy měl jako svůj oblíbený nápoj klasické daiquiri s rumem, limetkou a hnědým cukrem. Zlí jazykové tvrdí, že to měl jako milou vzpomínku na staré dobré časy na Kubě.

Neméně proslulý prezident Abraham Lincoln, který výrazně přispěl k osvobození otroků byl úplný abstinent. Nenáviděl alkohol, tabák a také zbraně. Tedy to, co bylo všude kolem něj. Pil nejraději čaj nebo kávu. Nicméně i na něj byl spáchán atentát.

Čtěte také

Současný americký prezident Barack Obama dává zase přednost tequile a pivu, zatímco třeba jeho předchůdce George W. Bush pil hlavně dietní limonádu s citrónem, protože byl přesvědčen, že pak bude pořád fit a v dobré kondici a může tak zodpovědně řídit celou Ameriku.

Nakonec ještě vzpomenu na prezidenta Richarda Nixona, který se nechvalně „proslavil“ aférou Watergate s tajnými odposlechy a musel rezignovat na svou funkci. Ten prý s oblibou míchal návštěvám drinky přímo na své prezidentské jachtě. Ovšem nemohl to prý moc přehánět, protože byl už po dvou sklenkách lehce agresivní a nepříjemný.

Barack Obama

Každému chutná něco jiného. Prezident neprezident. Vybírejte si tedy nápoje podle počasí, nálady a hlavně osobních dispozic. Člověk nikdy neví, jak to s ním nakonec dopadne.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio