Běženci se znovu pokusili uniknout ze zařízení v Bělé pod Bezdězem

Ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se odpoledne znovu pokusili utéct migranti. Areál proto budou nově hlídat speciální policejní jednotky. Na svobodu se chtělo více než 50 běženců dostat už ve čtvrtek. V obou případech poškodili branky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku budou nově hlídat speciální policejní jednotky

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku budou nově hlídat speciální policejní jednotky | Zdroj: ČTK

Nepokoje dnes přijel řešit také ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Uprchlíci – zejména ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku – se dožadují propuštění ze zařízení a možnosti odcestovat do Německa. Tam chtějí hlavně kvůli lepším sociálním podmínkám.

Běženci rovněž usilují o okamžité navrácení mobilních telefonů a peněz. Ministr Chovanec ovšem všechny požadavky zamítl.

„Ti lidé, kteří tady jsou, si musí uvědomit, že přišli do cizí země, jsou tu na návštěvě a musí dodržovat zákony České republiky. Policie bude reagovat na jakýkoliv další pokus o opuštění tohoto tábora násilím a zasáhne velmi efektivně v mezích zákona,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie znovu zasahovala proti bouřícím se běžencům v zařízení v Bělé pod Bezdězem. Situaci na místě řešil i ministr vnitra

„Je tady standardní zařízení. Ti lidé mají střechu nad hlavou, mají dostatek jídla. Myslím, že jim chybí trochu pokory,“ dodal Chovanec.

Také mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová potvrdila, že cizinci v zařízení nijak nestrádají, přestože musejí setrvávat v uzavřeném prostoru. Mohou si podle ní například zatelefonovat nebo nakoupit.

Jen asi dvě hodiny po ministrově odjezdu se uprchlíci znovu vzbouřili. Asi stovka z nich vykřikovala různá hesla, ničila vybavení zařízení a rozbíjela okna. Běženci se odmítali vrátit na ubikace a prý vyhrožovali i sebepoškozováním.

Policie nechce podcenit situaci

Na místo přijelo osm policejních dodávek a policisté situaci uklidnili. V areálu zůstává v pohotovosti zásahová jednotka a chystají se i další opatření – policie nasadí více hlídek.

„Od včerejšího večera tady máme přítomné jednotky, které jsou z posilových zdrojů. Je tady pražská speciální pořádková jednotka,“ přiblížil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Zhruba 50 běženců se 30. července pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem (na snímku z 21. července). | Foto: ČTK

„Dnes jsem diskutoval přes videokonferenci s krajskými řediteli v rámci okolních krajů, kteří poskytnou kapacitu na to, abychom tady v těchto dnech zesílili ostrahu. Rozhodně nechceme situaci podcenit a chceme zajistit tento objekt tak, aby se odtud lidé sami o své vůli nedostávali přes ploty a podobně,“ zdůraznil.

Tábor v Bělé pod Bezdězem slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Momentálně tam pobývá asi 380 běženců. Místní už si na ně zvykli – někteří je litují, většině obyvatel Bělé ale není přítomnost migrantů příjemná.

Někteří uprchlíci by dnes měli být propuštěni, dalších asi 70 nových by mělo do zařízení na pomezí Středočeského a Libereckého kraje přijet. Policisté je zadrželi v kamionu na Tachovsku.

Eva Malá, Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme